Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 15-tak dana moj sirijski hrčak se počeo intenzivno češkati, ali sam mislila da je dobio buhe jer imam i mačku. Ipak, nastavio se češkati i uočila sam dvije ranice na stražnjem dijelu tijela (svaku na po jednoj nozi, kod kuka), a potom i male bijele nakupine slične krasticama na dijelovima s manje dlake (stražnje noge, uši, a kasnije pomalo i na njuškici). Mislila sam da je šugarac ili slični ektoparazit, ali sam na vašim stranicama vidjela još jedan sličan slučaj, samo bez točne dijagnoze i liječenja. Od ostalih simptoma tu su: češkanje, nema znakova širenja na dlakava područja, a jede i pije dobro, te je uobičajeno živahan, uz iznimku češkanja.

Molim da mi pomognete jer u okolici od 50-ak km nema veterinara koji se razumije u glodavce (jedan hrčak mi je već uginuo jer je bio tretiran kortikosteroidima) pa ne bih riskirala.
Josipa

O: Promjene na koži hrčaka mogu biti različitih uzroka, od alergija, prehrane siromašne vitaminima i mineralima, hormonskih disbalansa, pa do bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija.

Alergije mogu biti uzrokovane alergenima u okolini, od kojih su najčešći oni vezani za stelju, ektoparazite i hranu. Prehrana mora biti raznovrsna, odnosno sadržavati - osim gotove tvorničke hrane za hrčke - voće i povrće. Manjkava prehrana može, pored ostaloga, izazivati i probleme s kožom i dlakom. Bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde također mogu biti usko povezane s promjenama na koži.

Bakterijske i gljivične infekcije najčešće nastupaju nakon pada lokalnog imuniteta, te se očituju svrbežom, alopecijom, te pojavom krasta. Primarna gljivična infekcija može se komplicirati sekundarnim bakterijama i obrnuto. Infestacija buhama i drugim ektoparazitima može se očitovati alergijskim dermatitisom, koji uz svrbež ima za posljedicu i gubitak dlake.

Od parazitarnih infekcija, najčešće se spominju šuga i demodikoza. Demodex species su grinje koje se normalno nalaze u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama svih domaćih životinja.

Bolest se može javiti u dva oblika, kao lokalizirana i kao generalizirana demodikoza. Postoji i dobna i pasminska predispozicija za demodikozu. Tako se demodikoza češće javlja u mladih jedinki, a može se s majke prenijeti na potomstvo.

Najčešći simptomi kožnih oboljenja su općenito: oštećenje dlake, lezije kože uslijed češanja i grizenja, iritacija kože, kraste na koži, eritem i sl. Također je moguće da se radi i o hormonalnom poremećaju. Infekcije kože nastaju na mjestima gdje je zatajila obrana kože. Obrana kože se sastoji od dlake, pigmenta, stratum corneuma, masne kiseline, komplementa, imunoglobulina, mikroflore. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su traume, prljavština, prevelika vlaga, neodržavana dlaka, paraziti.

Češkanje po tijelu i posljedično nastajanje krastica ukazuje da je kod Vašeg hrčka izražen svrab kao najčešći simptom nekog dermatološkog problema. Na žalost, sam podatak da životinju svrbi nije dostatan za postavljanje dijagnoze. Detaljna anamneza, klinički pregled, po potrebi i dodatne laboratorijske pretrage vodit će veterinara ka točnoj sumnji na uzrok problemu, te tako i dijagnozi. Preparate indicirane za liječenje kožnih oboljenja može odrediti jedino veterinar koji je postavio dijagnozu na temelju mikrobiološkog nalaza.

Ono što Vam ja, bez detaljnog kliničkog pregleda, mogu savjetovati je primjena multivitaminskih preparata kako bi se ojačao imunološki status životinje. Osim navedenog i stvaranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Jednako važna je i dezinfekcija nastambi i opreme koja treba biti planska i temeljita. Jedno od sredstava za dezinfekciju nastambi (djeluje na bakterije, viruse, spore i gljivice), je Virkon S, koji možete pronaći u ljekarnama Pet centra.