Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Znam da ste već imali slična pitanja ali ipak ne potpuno ista. Na hrčku sam prije otprilike 2 tjedna primjetila ranicu koja je izgledala kao da je negdje zapeo ili sl., ali u nedjelju sam primjetila da umjesto ranice na koži ima crvene točkice i da je na tom mjestu počeo gubiti dlaku. Kupili smo Beapharov puder protiv parazita i tretirali njega i nastambu, ali je on to sve izgrizao i rasčešao. Sad nisam sigurna da li se širi ili su se samo stvorile sitne ranice. Zanima me koliko je vremena potrebno nakon tretiranja puderom do pojave rezultata?  Mozemo li očekivati da su uništeni eventualni paraziti? Inače se normalno ponaša osim što više spava i izrazito puno jede. Hvala na odgovoru. Taja.

O: Insekticidni puder za primjenu kod glodavaca trebao bi pokazati učinak unutar 24 sata od primjene.

Takve i slične promjene mogu biti posljedica invazije kožnih nametnika, ali također i nerijetko uzrok mogu biti bakterijske infekcije kože (najčešće streptokoki i stafilokoki).  Posljedica gljivične infekcije je također i čohanje i gubitak dlake.

Uzrok takvom stanju može biti i kontaktni alergijski dermatitis (alergija na stelju). Pokušajte ukloniti piljevinu i kao prostirku koristite papir (nipošto novinski). Na žalost točan uzrok na ovaj način nemoguće je utvrditi pa bih Vam preporučio odlazak veterinaru.