Povratak

Hrčku je ispao brk

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mom je hrčku prije nekoliko dana ispao brk. Nisam ga dirala oko njuškice, samo dok sam ga uzimala u ruke ispao je. Je li to proces linjanja ili nešto s njim nije u redu? Nisam ništa neobičnog primjetila na njemu.
Ita

O: Ispadanje brka ili brkova ne bi trebao predstavljati veći zdravstveni problem. Ako se uz opadanje brkova zamijete i područja na koži koja su bez dlake, crvene boje i vrlo svrbljiva, tada se treba obratiti veterinaru radi sumnje na kožne parazite ili gljivice, koji su opet vrlo rijetka pojava kod ovih kućnih ljubimaca.

Najvjerojatnije se radi o posljedici mehaničke ozljede (guranje njuškice u otvore oštrih rubova, grickanje rešetki kaveza). Nakon što ozljeda zacijeli, dolazi do ljuštenja kraste i opadanja dlake (brka) s tog područja.

Pronađite u kavezu moguće uzroke ozljeda te ih nastojte izolirati ili ukloniti (npr. oštri rubovi metalnih koluta za igru).

Hrčku dodajte u ishranu nešto više vitamina u vodu za piće kroz sljedećih sedam dana i ponudite mu svježiju (mekšu) hranu koja će manje izazivati moguću bolnost iziritirane kože u području njuškice prilikom konzumiranja hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr