Povratak

Igra i igračke za kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: S koliko dana (godina) kuniću se može staviti neke igračke, jer se bojim da bi mi kunić mogao pojesti neke igračke, i koje bi bile igračke za njega koji ima svaki čovjek doma? Hvala unaprijed,
Mato

O:
Ne postoji dobna granica kada kunićima smijete dati igračke.

Moja preporuka je čim prije jer igračke osiguravaju mentalnu stimulaciju, fiziču vježbu ali i čuvaju Vaš dom od uništavanja.

Naime, bez izazovnih aktivnosti koje će ga okupirati kada niste kod kuće, Vašem će kuniću postati dosadno. Dosada može dovesti do depresije i/ili prekomjerne destrukcije, a bit će posebno naglašena ako imate samo jednog kunića. Igračke ga drže zainteresiranim za okolinu i omogućavaju mu konstantno učenje i napredovanje. Također, biti će pomoć u ispunjavanju fizičkih potreba odn. sprečavanju  stvaranja prekomjerne tjelesne težine.

U ponudi Pet centra možete pronaći loptice - šuplje kuglice u koje se stave poslastice za glodavce ili sjemenke, pa njenim kotrljanjem poslastice ispadaju, a sve skupa jako zabavlja naše kuniće. Zatim, tuneliće za kuniće, kroz koje se vole provlačiti ili spavati u njima i dr.

Osim toga, možete improvizirati sa igračkama za mačke (npr. loptice koje zveckaju), igračkama za djecu (npr. zvečke, plastični ključevi - uglavnom sve što zvecka i, naravno, što se može bacati), zatim kartonskim kutijama ili rolama od toaletnog papira i papirnatih ručnika (no ako primijetite da grickaju karton odlučite se za neku drugu varijantu). Napravite barem dva ulaza u kutiju, unutra neku pregradu i/ili rampu, kat ili dva... Kutiju možete napuniti sa sijenom da u njoj mogu ležati, kopati, razbacivati... Možete upotrijebiti i plastične cijevi (obradite rubove da se ne povrijede) i sve druge igračke koje se mogu gurati i koturati, lopte svih veličina i sl.

U svakom slučaju, što ima više prostora za igru i trčanje, to će Vaš kunić biti sretniji i zahvalniji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr