Povratak

Imobilizacija noge u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: U petak sam primjetila kako moj patuljasti kunić (starosti oko 3,5 mj.) štedi nogu te kako ne skače i ne staje na nju, već je ukoso vuče pod sebe. Pokušali smo joj micati tu nogu, no nije reagirala, kako smo je stavili tako je bila dok joj se druga vraćala na mjesto. Odveli smo je u subotu ujutro k veterinaru koji je rekao da je zglob otišao te joj zagipsao nogu, no u ravnom položaju. Nije radio rentgen. Sad ona kad skače vuče nogu za sobom, a kad želi s malo povišenog, nazovimo to, kata skočiti dolje imam osjećaj kao da bi si iščašila gornji zglob. Pošto nije cvilila ni davala nikakve znakove da je boli, pretpostavljam da nije slomljena, već da joj je samo kost iz čašice iskočila, no svejedno me zanima bi li joj nakon skidanja gipsa mogla noga zauvijek ostati u tom položaju? Veterinar nam je napomenuo kako bolje da smo joj zagipsali, nego da joj se stvori tzv. lažni zglob. Molim Vas za Vaše mišljenje te odgovor u što kraćem roku.

Unaprijed zahvaljujem, Maja


O: Imobilizacija određenog dijela tijela vrši se nakon prijeloma, iščašenja i opsežnih rana različitog porijekla.

Svrha imobilizacije je mirovanje, koje je nužno za procese reparacije i koje omogućuje zadržavanje fragmenata u potrebnom položaju (ako se radi o prijelomu).

Koju vrstu imobilizacije upotrijebiti u konkretnom slučaju, može odrediti samo veterinar koji pregleda životinju.

Ukoliko se radi o prijelomu osnovna načela liječenja su anatomska repozicija (postavljanje odlomljenog dijela u poziciju prije loma) te potpuna imobilizacija ulomaka. To se postiže tzv. konzervativnim liječenjem (fiksacijski povoj) ili operativnim spajanjem prelomljene kosti. Cilj je omogućiti optimalno stvaranje koštane mase koja će zatvoriti defekt i omogućiti dotadašnju funkciju. Fiksacija omogućava mišićnu relaksaciju, prijenos sile opterećenja mimo prelomljene kosti te onemogućava pomicanje ulomaka. U malih životinja gotovo svi prijelomi dobro zarastaju (osim kralježnice), a sam proces cijeljenja traje 3 - 4 tjedna. Ukoliko dijelovi kosti ekstremiteta i nisu fiksirani, kost će - naravno početi sa zaraštavanjem, ali ishod nije uvijek povoljan. To znači da je moguće da kosti zarastu pod različitim nepovoljnim kutevima, da se u slučaju problema vezanih uz lomove u predjelu zglobova (uz iščašenja) formiraju tzv. lažni zglobovi i dr. Sve to organizam donekle može kompenzirati, ali ako su promjene nastale na funkcionalno važnijim pozicijama nastat će trajne smetnje u kretanju.

Iz ove perspektive, nezahvalno je vršiti procjene stanja ozljeđene životinje. To bi bilo moguće na temelju kliničkog pregleda. U svakom slučaju Vam preporučujem suradnju s Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr