Povratak

Infekcija kunića glistama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Prije nekoliko dana sam mijenjala piljevinu svom kuniću i zamorcu koje držim zajedno i našla crve u piljevini. Pomislila sam da je to od piljevine jer sam baš kupila novu koju do tada nisam koristila, ali iza toga sam kupila piljevinu koju uvijek koristim, s kojom nemam problema, i opet sam našla, ali jako malo crvića. Što bi mogao biti uzrok? Je li moguće da su to zapravo glistice ili tako nešto, da li se kunići ili zamorci uopće čiste od parazita, jer ja ih do sada nisam čistila? Kunić je star oko 1,5 godinu, a zamorac oko 1 godinu. Hvala Vam, Renata

O: U probavnom sustavu kunića parazitira nekoliko vrsta nematoda (glista) i to:

u želucu Graphidum strigosum (želučani crv) - crveni končasti nematod dug 10-20 mm koji siše krv pričvršćen na sluznicu i izaziva kronični gastritis. U tankom crijevu parazitiraju gliste roda Trichostronhgylus, a u slijepom i debelom crijevu Trihuris leporis i Passalurus ambiguus (Oxyuris ambigua). Passalurus je najčešće nađen parazit iz grupe nematoda.

Infekcija jedinke je direktna, jajašcima iz zagađene vode i hrane. Iz jajašaca se u crijevu oslobađaju ličinke koje se razvijaju u odrasle oblike, koji potom parazitiraju u lumenu slijepog i kriptama debelog crijeva.

Klinički znakovi koji bi upućivali na infekciju glistama obično nisu prisutni ni u slučajevima težih infestacija. Kod mladih kunića već i slabija invazija može dovesti do usporenog razvoja, a kod jačih invazija dolazi do proljeva, nadutosti, bolova u trbuhu (kolike), svrbeža oko anusa i gubitka na težini.

Dijagnoza se postavlja na temelju koprološke pretrage.

U slučaju teže invazije u liječenju se primjenjuje Piperazin adipat u dozi od 200 mg/kg tjelesne težine, 2 dana u hrani i ponavlja se za dva tjedna, zatim Febendazol 10- 20 mg/kg t.t. oralno, ponavlja se za 10-14 dana, Mebendazol 20- 50 mg/kg t.t. oralno jedanput, Oxibendazol 15 mg/kg t.t. oralno, ponoviti za 14 d.

Uglavnom, preporučam Vam da u veterinarskim ambulantama za male životinje potražite terapeutske pripravke koji djeluju protiv tih parazita, a da biste bili sigurni, može se napraviti i pretraga izmeta metodom flotacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr