Povratak

Infekcija oka u hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva hrčka, muško i žensko, koji su se normalno ponašali sve do jučer, kada su postali potpuno pasivni, mužjak je stalno sakriven, a ženka ne izlazi iz kućice, i oči su im jako "mokre", nekako su čudne. Jedno oko im je zatvoreno. Ona ispušta čudne zvuke, a njuškice su im oboma jako crvene. Dok su prije bili izjelice u pravom smislu te riječi, sada jako malo jedu, i stvarno svi ukućani počinju da brinu. Jučer su se parili, tako da ne znam da li ovo utiče na njihovo trenutno stanje. Da li, molim Vas, možete da mi kažete što nije u redu, i da li je potrebna ozbiljnija veterinarska intervecija.
Iskreno Vaša, Sanja

O: Kako su hrčci vrlo male životinje te aktivne noću, ponekad se rani znakovi bolesti previde ili uopće ne primjete. Bolesni hrčci obično su nervozni, a često i ugrizu. Obično nemaju volje za kretanjem, a kada su prisiljeni, hodaju ukočeno. Oči im obično izgledaju mutnima te vrlo često s iscjetkom. Bolesni hrčci često imaju i smanjeni apetit.

Znakovi koji upućuju na neko oboljenje u hrčaka su: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije.

Infekcije oka relativno su česte u hrčaka. Najčešći znak upale oka je nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan), a posljedično tome mokra dlaka ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, ispadanje ili obojenost dlake. Po svim vanjskim znakovima čini se kako je hrčak zdrav, no s početkom suzenja jednog ili oba oka svakako bi trebalo posjetiti veterinara jer se stanje može kompicirati, kada su vidljive i opće promjene organizma (potištenost, inaktivnost, odbijanje hrane i vode..).

Mnogo uzroka rezultira pojačanim suzenjem i očima koje izgledaju staklasto. Bakterijske infekcije (Pasteurella sp., Bordetella sp., ili Staphylococcus sp.) jedan su od najčešćih uzroka problema s očima, a potrebno ih je odmah liječiti jer se infekcija može proširiti na vilicu i respiratorni sustav. Upale očiju često se javljaju kao nastavak infekcije sinusa i ponekad ih je potrebno liječiti i lokalno i sistemski antibioticima. Ovo je važno iz razloga što su oči povezane živcem s mozgom, pa nakon neliječenih očnih infekcija se može kao komplikacija javiti upala mozga s mnogo težim posljedicama. Drugi od uzroka suzenja jednog ili oba oka je opstrukcija suzonosnog kanala kao posljedica upale ili urođene mane. Ovaj kanal služi za protjecanje suza od oka u nosnu šupljinu. Ako je kanal neprohodan, otjecanje suza je otežano, pa suze teku preko ruba kapaka niz obraz. Ako se radi o upalnom procesu, problem se liječi ispiranjem kanala i antibiotskom terapijom. Također, javlja se i urođena nepravilnost kapaka (uvrnuće ili izvrnuće kapka) što ima za posljedicu suzenje oka. Ovisno o nalazu poduzima se i kirurško liječenje.

Alergija na prašinu sijena, stelje ili suhe hrane isto je jedan od čestih uzroka suzenja. Komadići piljevine mogu dospjeti u oko i mehanički ga dražiti što rezultira suzenjem. Također, ako se kavez dovoljno često ne čisti, nakupljaju se štetni plinovi (amonijak) koji draže sluznicu oka. Kavez mora biti postavljen na mjesto koje je zaklonjeno od direktnog sunčevog svjetla, vlage i propuha. Upravo propuh može biti uzrok suznog i zatvorenog oka.

Savjetujem Vam da provjerite je li njihova nastamba u dijelu stana koji je izložen propuhu ili koristite klima uređaj, pa ukoliko je, pokušajte nastambu smjestiti u dio prostorije gdje neće biti izložena strujanju hladnog zraka.

Svakako je potrebno oči hrčaka i njihovu neposrednu okolinu držati čistim, a to možete učiniti tako da svojim ljubimcima ujutro obrišete područje očiju toplom vodom, otopinom acidi borici ili vlažnim maramicama za čišćenje očiju (Canina).

Također, smatram da je za potpuno ozdravljenje potreban posjet veterinaru kako bi se odredila adekvatna lokalna te, eventualno, sistemska antibiotska terapija.

Bilo bi uputno i davati im vitamine za glodavce u vodu za piće. Savjetujem Vam da koristite multivitaminske kapi za glodavce koje u svom sastavu sadrže visoki udjel vitamina C. Takve kapi možete nabaviti u trgovinama Pet centra, gdje će Vas naši veterinari rado savjetovati o načinu davanja i preporučenim dozama ovog preparata.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr