Povratak

Intenzivan miris izmeta kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje. Naime, prije nekoliko mjeseci kupila sam 1,5 mj. kunića (patuljasti ovnoliki) u Pet centru i, u početku, njegove kuglice (izmet) nisu imale neki značajan miris, međutim, u posljednje vrijeme primjećujem da je taj miris sve intenzivniji i neugodniji. Zanima me zbog čega je to tako i da li bih se trebala zabrinuti? Unaprijed hvala, Dina

O: Miris izmeta i mokraće kunića u velikoj mjeri ovise o vrsti hrane koju jedu. Stoga je moguće da se uvođenjem novih namirnica ili promjenom hrane javio i neobičan miris izmeta.

Sam izmet kunića nije uvijek isti. Uz tamne kuglice izmeta, kunići izlučuju i tzv. cekotrofe. Cekotrofi sadrže visoki udio saprofitskih cekalnih bakterija i nerijetko su intenzivnijeg mirisa. Više informacija o izmetu kunića možete pročitati ovdje.

Ukoliko kunić nema mekanu stolicu ili proljev, moguće je da intenzivniji miris potječe i od izlučevina mirisnih žlijezda koje se nalaze s obje strane anusa kunića. Ove žlijezde izlučuju slatkasti sekret po čijem se mirisu kunići međusobno raspoznaju. Lučenje se pojačava sa spolnom zrelošću, a izrazito je u vrijeme tjeranja. Veća količina izlučenog sekreta ima neugodan miris i može začepiti izlazne kanale, što posljedično može dovedsti do drugih tegoba (upala kože, upala testisa, odnosno spolovila - kako ženki, tako i mužjaka). Stoga Vam preporučam da kunića odvedete na veterinarski pregled kako biste isključili probleme vezane uz mirisne žlijezde.

Što se tiče izbora hrane, iz naše ponude bih izdvojila Versele - Laga Cuni Junior Nature, visokokvalitetnu mješavinu hrane za mlade kuniće koja sadrži ekstrakt juke. Korijen juke reducira miris izmeta životinja te bi vrlo vjerojatno umanjio problem neugodnog mirisa izmeta Vašeg kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr