Povratak

Invazija kunića glistom Passalurus ambiguus

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetili smo da se u izmetu kunića svako toliko pojavljuje nešto kao bijeli crvići. To se pojavljuje kada ima izmet u obliku kuglica i mekanu stolicu. Nema promjena u raspoloženju. Što bi to moglo biti i da li je opasno? Treba li ga zbog toga odvesti veterinaru? Ako da, tko je u Zagrebu specijaliziran za kuniće, odnosno koga Vi preporučate? Još jedno usputno pitanje: što je sve potrebno učiniti da se s kunićem može prelaziti granica?
Unaprijed hvala, Luka

O: Prema Vašem opisu vjerojatno je da Vaš kunić ima gliste.

Invazija crijevnom glistom Passalurus ambiguus kod kunića prolazi uglavnom bez kliničkih simptoma.

Prvi simptom pojava je nitaste sluzi u izmetu nakon čega je moguće u izmetu uočiti i odrasle stadije parazita. Odrasle gliste velike su ovisno o spolu od 5 - 10 mm, kružno oblikovanog tijela i bijele boje.

Kunići se invadiraju putem kontaminirane vode i hrane (prvenstveno svježe ubrano sijeno iz nekontroliranog izvora) koja sadži jajašca uzročnika Passalurus ambiguus.

U organizmu kunića odrasle gliste se nastane u slijepo crijevo i prednji dio debelog crijeva.

Čak ni izuzetno jaka invazija ne uzrokuje zdravstvene probleme kod kunića, pa je ova invazija prvenstveno uznemirujuća za vlasnika koji primjeti gliste u izmetu. Gliste se ne prenose s kunića na čovjeka. Prisutnost glista u crijevima kunića dijagnosticira se koprološkom pretragom - pronalazak jajašaca u izmetu kunića.

Liječenje se provodi antiparaziticima (fenbendazol, piperazin citrat).

Preporuka je da se obratitie kolegama sa Zavoda za parazitologiju na Veterinarskom fakultetu kako bi napravili koprološku pretragu i propisali terapiju.

Još jednom naglašavam da se radi o invaziji koja nije opasna za zdravlje kunića i koja se ne prenosi na ljude.

Prilikom prelaza granice za sve vrste životinja potrebno je da vlasnik ima Međunarodnu svjedodžbu (certifikat) o zdravstvenom stanju životinje.

Obzirom da niste naveli u koju državu putujeto teško je reći je li osim veterinarskog certifikata potrebna još neka dokumentacija, jer to ovisi o propisima zemlje u koju unosite životinju. Dodatne informacije za svaku pojedinu stranu državu možete potražiti u Upravi za veterinarstvo u sklopu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodartva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr