Povratak

Iscjedak i zatvorene oči hrčka - gnojni konjuktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo kineskog hrčka koji ima problema s okom. Oko mu je poluzatvoreno i ima u njemu žućkastog sekreta. Po naputku veterinara, mažemo ga s Tobrex masti. Oteklina je splasnula i situacija je nešto bolja, ali još uvijek nije dobro. Budući da Tobrex koristimo 4 dana, da li trebamo i dalje koristiti istu mast, ili je potrebno opet otići veterinaru i promijeniti terapiju.
Unaprijed hvala, Jadranka

O: Gnojni konjuktivitis se javlja na jednom ili oba oka. Razvija se iz akutnog seroznog konjuktivitisa uzrokovanog gnojnim bakterijama.

Da bi došlo do pojave gnojnog konjuktivitisa, mora postojati defekt spojničkog epitela, a to je postignuto nastankom kataralnog konjuktivitisa kojeg najčešće izazivaju mehanički uzroci (prašina, dim, strano tijelo, trauma), kemijski (amonijak iz mokraće), virusi, gljivice i bakterije. Vrlo važnu ulogu u nastanku bolesti ima nedostatak odgovarajućih antitijela ili vitamina odgovornih za rast epitela. Treba ga smatrati i simptomom niza infekcijskih i općih bolesti, respiratornih i probavnih infekcija.

Bolest se javlja najednom, češće na oba oka. Javlja se sluzavo gnojni iscjedak različite konzistencije i boje. Vjeđe su slijepljene, naročito ujutro. Otvaranjem kapka cijedi se veća količina gnoja. Sluznica je u početku blijeđa, a u kasnijoj fazi bolesti zažarena i otečena. Senzorij životinje je poremećen te se nerado kreću.

U liječenju treba determinirati bakteriološku floru. Ako mikrobiološka pretraga nije moguća, terapirati treba lokalno antibioticima širokog spektra uz prethodno ispiranje oka fiziološkom otopinom, odnosno 3%-tnom bornom vodom ili 0,1 %-tnim Rivanolom.

Terapija antibiotikom traje najmanje pet dana i ukoliko nema rezultata treba posjetiti veterinara da da antibiotik parenteralno (injekcijski).

U ponudi Pet centra možete nabaviti Optyseptil otopinu koja sadrži bornu vodu i cinkov sulfat za otapanje i ispiranje nečistoća iz oka, kao što su gnoj, prašina, kraste.. Istodobno djeluje i kao blagi antiseptik. Ispiranje ima dvojaku ulogu, uklanja se gnoj da bi antibiotik mogao djelovati i vlaži se sluznica (važno stoga što su sve suze potrošene za stvaranje gnoja).

Kontraindicirano je ispiranje kamilicom zato što ona djeluje stimulativno na razvoj bakterijske flore.

Dobro je davati i vitamine, pogotovo A, B i C.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr