Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam par vjeverica (ženka 3 mjeseca, a mužjak 5) iz Njemačke. Tamo su bili vani ali kod mene su u velikom kavezu. Ne znam što da im dam jesti. Čovjek od kojeg sam ih dobila je rekao da im dam salatu, mrkvu i suncokret, lješnjake i orahe. Treba li još nešto, jer ne mogu si zamisliti da samo to jedu, mora biti još nešto. Ovdje veterinari nemaju blage veze o  toj vrsti životinja. Dosta su pitome, ali su prije podne dosta aktivne, a popodne cijelo vrijeme spavaju. Mada imam par žakoa uopće se ne boje. Mislim da trebaju kalcij, jer ovdje u Danskoj nema sunca. Još sad ovo vrijeme su non stop kiše, pa se bojim da će im to kasnije smetati. Molim vas za savjet, veliki pozdrav i unaprijed hvala, Dagmar.

O: U prirodi vjeverice žive na visokim, starim stablima koja im mogu pružiti stalan izvor hrane i zaštitu. Vjeverice u prirodi jedu žitarice, sjemenje, bobičasto voće, orašaste plodove, gljive, insekte, ali i mlade ptice i njihova jaja. Vjeverica je omnivor, što znači da joj je hrana animalnog i biljnog podrijetla.

Vjeverice, vođene instinktima, neprestano traže hranu, te je spremaju u nastambu. Dio obroka pojedu odmah, a dio npr. oguljenih sjemenki i koštice spremat će na više mjesta. Vlasnici ustvari nude životinjama i više hrane nego što im je potrebno. Svakako im ne bi trebali davati mlijeko i mliječne proizvode jer veća količina laktoza koju sadrži kravlje mlijeko može izazvati u vjeverica teže probavne smetnje. Nagle promjene u prehrani također se ne preporučuju jer dovode do disbioze crijeva, te posljedičnih proljeva i opstipacija. Stoga Vam savjetujem da vjevericu hranite premium mješavinama hrane upravo za ovu vrstu ljubimaca (Padovan, Prestige). Ponudite joj i grožđe, jabuku, bananu, ananas, sezonsko bobičasto voće, te orahe, lješnjake, kikiriki, sjemenke suncokreta i žitarice. Povremeno joj treba dati crvića ili mali komadić govedine kao izvor animalnih bjelančevina. Nema potrebe proširivati ovako raznovrstan jelovnik jer on će zadovoljiti sve njene potrebe.

Nabavite lampu koja emitira dnevni spektar svijetla (UVA i UVB) te nabavite multivitaminske pripravke u obliku kapi i mineralni kamen za glodavce da grickaju.