Povratak

Ispadanje dlake (alopecija) i tamne mrlje na koži hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam sirijskog zlatnog dugodlakog hrčka već godinu i devet meseci. Pre 10 dana sam primetila da ima crne tačkice po koži, od kojih su 2 baš velike. Nisu promenile izgled od kada sam ih primetila. Takođe sam primetila da mu se dlaka proredila, naročito na vratu. Veseo je, normalno jede, aktivan je noću. Molim vas, recite mi o čemu je reč jer nemam u blizini veterinara koji bi mogao da mi pomogne. Hvala unapred! Milica

O: Ispadanje dlake (alopecija) često je popratna pojava kožnih bolesti različite naravi, a radi se o stečenoj ili simptomatskoj alopeciji.

Od kožnih bolesti alopecija prati egzematozne dermatoze (blaga upalna reakcija na vanjske i unutarnje podražaje kao što su alergije i nastašica vitamina), kožne bolesti uzrokovane nametnicima (ušljivost, šuga, demodikoza) i gljivicama. Dlaka je pritom prorijeđena i izlomljena, često mutna i čupava.

Simptomatska alopecija javlja se kao znak unutrašnjeg poremećaja, a da pritom na koži i nema promjena. U tom slučaju dlaka obilno ispada, a nepotpuno ju nadomješta nova. Takva je alopecija najčešće posljedica hormonalnog poremećaja.

Nedostatna ishrana, naročito nestašica bjelančevina (amimokiselina), mineralnih tvari i vitamina također je čest simptom simptomatske alopecije.

Alopecija može, također, biti posljedica otrovanja talijem i njegovim preparatima, kao i vanjske ili unutarnje primjene nekih lijekova (preparata žive i dr.)

Prirodna alopecija se javlja u životinja kao posljedica parenja u srodstvu.

Mrlja (makula) je promjena boje kože ograničenog opsega, a pritom je koža normalna. Mogu nastati zbog hiperemije ili krvarenja ili zbog nakupljanja i odlagana  pigmenta (melanina).

Moguće je da se radi o nedostatku vitamina i minerala, što možete nadoknaditi u obliku poslastica ili u kapima za glodavce.

Samo još jedna napomena, s obzirom na prosječni životni vijek sirijskih ili zlatnih hrčak (oko 2 godine), Vaš je ljubimac  već stariji. O brizi za ostarjele hrčke pisali su moji kolege, a njihove savjete možete pročitati ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr