Povratak

Iznenadna bolest hrčka i liječenje antibioticima ili sulfonamidnim preparatima / Najčešće bolesti hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam hrčka starog 9 mjeseci. Do unazad par dana sve je bilo u redu i onda je odjednom počeo piti puno vode, oči su mu poluzatvorene, slabije jede, ne želi se igrati i stolica mu je svjetlija i mekša nego inače... U mojoj okolici nema veterinara za male životinje, ali su mi u veterinarskoj ambulanti, gdje nemaju iskustva sa hrčcima, dali otopinu sulfadimidin 32% i neke vitamine da mu stavljam u vodu. Može li se s tim izlječiti? Unaprijed hvala na odgovoru.
Pozdrav! Ivan

O: Hrčak je, kao svaki drugi kućni ljubimac, podložan raznim bolestima virusne, bakterijske, gljivičve, parazitarne etiologije, stoga su česte upale probavnog sustava, dišnog sustava, upale očnih vjeđa (konjuktivitisi) itd. Najčešće bolesti kod hrčka su bolesti probavnog sustava u vidu enteritisa ili enterotoksemije, koja može završiti letalno ukoliko se pravovremeno ne liječi antibioticima ili, u Vašem slučaju, sulfonamidnim preparatima.

Jedna od značajnijih probavnih bolesti je "bolest mokrog repa", a očituje se proljevom, bolesni hrčak ima mokar rep. Bolest mogu uzrokovati antibiotici koji u prekomjernim dozama narušavaju balans crijevne mikroflore ili nepravilna prehrana u smislu prevelikog udjela svježe hrane (voća, povrća). Najčešće obolijevaju mlađe životinje, a ponekad i starije. Bolest nije opasna za ljude. Posjet veterinaru je obavezan i ukoliko se pravovremeno ne liječi antibioticima završava letalno u većini slučajeva.

Također su aktualni problemi urinarnog trakta u vidu nefritisa (upale bubrega), cistitisa (upale mokraćnog mjehura) te tvorbe mokraćnih kamenaca, koji se očituje povećanim unosom vode, učestalim mokrenjem, nedostatkom apetita, depresivnim stanjem.

Prehrana se sastoji u niskoproteinskoj dijeti uz dovoljno vode, u koju možete dodavati vitaminsko mineralne pripravke. Treba posvetiti pažnju higijeni nastambe.

Vaš veterinar je pravilno postupio u datim okolnostima jer većinu antibiotskih pripravaka (poput  penicillina, amoxicillina, ampicillina, streptomycina, dihydrostreptomycina, tetracyclina, lincomycina, erythromycina, vancomycina, cephalosporina,  gentamycina) treba izbjegavati.

Želim Vam puno sreće u liječenju Vašeg ljubimca.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr