Povratak

Iznenadna slabost i nepokretnost degua / Najčešće bolesti degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Ujutro sam primjetila da moja ženka degua leži na boku, s nogama u zraku. Uplašila sam se i odmah otišla veterinaru. Večer prije je sve bilo normalno. Bila je mirnija, ali sam mislila da je to normalno jer ima faze kada je jako živahna i razigrana i faze kada je mirna i kada većinu vremena sjedi u svom kolutu i jede. Veterinarka nije htjela ništa dati mojoj ženkici, rekla je da je već gotovo i da nema pomoći. Donijela sam je kući i stavila pored peći u kutiju obloženu mekim papirnatim ručnicima. Primjetila sam da joj se stanje poboljšava. Još uvijek samo leži, ali više ne na boku nego normalno, čak se i premješta po kutiji i reagira na moje dodire. Isprva je djelovalo kao da je u agoniji  i  da ju svaki pokret i  dodir boli,

no sad podiže glavu, reagira na zvukove i pokrete oko nje i čini mi se kao da se oporavlja. Ženka je stara 2 godine, hranim je hranom Degu Nature, proizvođača Versele-laga, a vodu joj prokuhavam. Očajna sam, ne znam kom bih se obratila, a stekla sam dojam da veterinarka kod koje sam bila nema iskustva kao ni znanja o deguima, a drugog veterinara u mom gradu nema. Što bih sada trebala učiniti? Molim vas, pomozite mi! Iva

O: S obzirom da je jedino detaljni pregled životinjice od strane stručne osobe ono što može otkriti što je pravi uzrok ovakvog stanja, ja Vam mogu jedino savjetovati da što prije počnete sa napajanjem i hranjenjem. Ono što je Vama dostupno je šprica kojom ćete ljubimici davati vodu u kojoj je pola sata odstajala šaka sijena i organski proizvedene kašice za bebe od voća i povrća (naravno, onog kojeg smije jesti). Vaš veterinar bi joj mogao aplicirati potkožno infuziju i u nju i vitamin C.

Osnovne informacije o deguima kao kućnim ljubimcima i njihovim krakteristikama možete pročitati u našoj web rubrici Moj ljubimac.

S obzirom na njihovu osjetljivost na količinu šećera u hrani, vrlo je bitno držati se određenog režima hranidbe kod njih, o čemu je detaljnije pisala kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

Također, vrlo im je važno društvo drugog degua, osim vlasnika. Vrlo su osjetljivi i na previsoke temperature (iznad 30°C).

Ako primjetite neke promjene u ponašanju vašeg degua, kao što je proljev, apatija, gubitak težine, nevoljkost... odmah posjetite veterinara. Bolest bilo kakvog uzroka u degua se smatra hitnim slučajem jer oni nemaju rezervu energije i vrlo brzo nastupa stanje šoka.

Degui mogu oboljeti od različitih bolesti, a najčešće su:

1. Katarakta, koja se javlja u starijih životinja, a uzrokovana je genetskim poremećajom ili pogrešnom prehranom. Kako bi izbjegli ovu bolest, potrebna je ispravna prehrana i parenje van krvnog srodstva.

2. Dijabetes, koji se javlja zbog krive ishrane degua.

3. Tumori su dosta česti u ovih životinja pa bi u ovom slučaju bilo najboljlje kontaktirati Vašeg veterinara.

Osim ove tri bolesti mogu se javiti i bolesti repiratornog sustava, razne ozljede, lomovi, prerasli zubi, invazije parazitima, proljevi i sl.

Preporuča se pregled dva puta godišnje zbog bolesti koje su karakteristične za ovu druželjubivu i dobroćudnu životinjicu. Najčešće bolesti koje se javljaju kod degua su Diabetes mellitus, zbog amiloidoze Langerhansovih stanica, pogotvo ako jedu voće sa puno šečera. Česta je i pretilost.

Imaju visok prag boli i rijetko pokazuju kada ih nešto boli.

Skloni su infekcijama ustiju i skorbutu (nestašici vitamina C).

Letargija, bolnost, nepomičnost mogu biti znakovi unutarnjeg krvarenja, najčešće zbog traume.

Nemogućnost pokretanja i nepokretnost ekstremiteta su znakovi su paralize.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr