Povratak

Izraslina na uhu i poluzatvoreno oko hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moj hrčak već duže vrijeme ima veliku izraslinu na desnom uhu, koja podsjeća na vosak, samo tamne boje. To mu je uzrokovalo i jedno poluzatvoreno oko i ne reagira na naše dozivanje. Što mu je? Molim vas pomozite. Luka

O: Iz Vašeg opisa teško je odrediti je li riječ o apscesu (kao novonastaloj okruglastoj tvorbi ispunjenoj sadržajem koji bi u ovom slučaju mogao biti gnoj), je li riječ o upaljenom limfnom čvoru koji je apscedirao (tj. postao gnojan) ili je riječ o hematomu.


Udarac (trauma) može izazvati povredu tkiva te puknuće krvnih žilica iz kojih izlazi krv i nakuplja se u novonastalu šupljinu koju nazivamo hematom. Nastaje tvorba različite veličine, ovisno o jačini traume i oštećenju krvnih žila. Organizam postepeno resorbira hematom, razgrađuje ga putem krvi i limfnog sustava. Ponekad organizacija hematoma traje vrlo dugo, zbog njegove veličine i smještaja.

Postoji mogućnost da se hematom u potpunosti ne resorbira te ostaje u vidu manjih ili većih tvorbi ispunjenih serumom (u vidu cista), naročito kod povremenih ili trajnih iritacija tog područja.

Također, razne površinske rane na koži (uslijed traume, uboda insekta, porezotine), mogu se zakomplicirati i inficirati raznim bakterijama. Nastaje tvorba (kao zaštitna reakcija organizma), koja ograničava širenje upale i na taj način je lokalizira.

Druga je mogućnost da je upaljen regionalnj limfni čvor kao obrambena reakcija na lokalnu upalu u području vrata ili uha, kao normalan proces obrane od infekcije, a očituje se povećanjem  te nakon suzbijanja infekcije njegovim smanjivanjem.

Iz Vašeg se opisa da naslutiti da hrčak ne boluje od neke generalizirane bolesti koje bi se očitovalo poremećenim općim zdravstvenim stanjem. Preporučavam Vam odlazak veterinaru, kako bi stručno procijenio zdravstveno stanje Vašeg hrčka, napravio dodatne preglede, naročito u području uha i njegove okoline.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr