Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam hrčka koji je već godinu dana kod mene, ali je bio već odrastao kada sam ga kupila. Primjetila sam da ima neku izraslinu na vratu, koja je prvo izgledala kao čir, gnojavo, ali pošto se on neprestano češka i grize to mjesto, sada je ta izraslina manja, ali djeluje kao da je puna krvi! Zanima me da li je to nešto možda zarazno i opasno po ljude u blizini, smijem li ga dodirivati? Također me zanima je li moguće uraditi nešto bez posjete veterinaru, jer u mjestu gdje živim nema baš veterinara koji liječe ovako male životinjice!
Unaprijed hvala! Ana

O: U hrčaka je vrlo česta pojava izraslina na tijelu i unutar organizma, koje mogu biti različite etiologije. Glavni tipovi kožnih oteklina su: ciste, apscesi, hematomi i tumorozne tvorbe.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezutira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Hematomi su također šupljine, ispunjene su krvlju, a posljedica su oštećenja krvnih žila (najčešće nakon traume). Tumorozne tvorbe mogu biti prisutne na vanjskim djelovima tijela i unutar organizma, a liječe se kiruškim putem.

Kako je sam gnoj nakupina staničnog detritusa, bakterija i upalnih stanica, predstavljaju potencijalnu opasnost, pa se prilikom kontakta s hrčkom svakako preporuča dezinfekcija ruku.

Opisane promjene mogu rezultirati prestankom uzimanja hrane i općom slabošću. Preporučila bih Vam da što prije odnesete hrčka veterinaru, jer su otvorene rane ulazna vrata mikroorganizmima koji mogu izazvati vrlo teška stanja ili uginuće životinje. Točna dijagnoza i ciljana terapija pretpostavke su bržem i lakšem ozdravljenju.