Povratak

Izrasline na koži i kašalj u hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Napokon sam pronašla način na koji mogu saznati što muči moga ljubimca. Nadam se da možete pomoći. Dakle, imam sirijskog hrčka kojemu se prije jedno mjesec dana pojavilo nešto kao prišt na donjoj usni, bijelo i okruglo, ne jako veliko, no raste pomalo. Zasad je malo, ali se bojim da mu počne smetati dok jede i slično. Želim mu pomoći, a ne znam kako. Što je to i od čega je nastalo? Živi u normalnim, zdravim uvjetima. I da li možda ima kakvo glasanje s tim? Počeo je ispuštati zvukove kao da kašlje, ali piskutavo. Možda je prehlađen? Ivana

O: Izrasline su vrlo česta pojava u hrčaka kako na koži, tako i unutar organizma.

Najčešće se radi o novotvorevinama (tumorima), cistama, apscesima i hematomima. U nekih jedinki kod nastanka ovakvih izraslina postoji i genetski predisponirajući faktor, na koji na žalost ne možemo utjecati.

Tumori ili neoplazije su izrasline koje nastaju kao rezultat izmijenjenih stanica, odnosno kada se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama stanica, koje imaju tendenciju nepravilnog i progresivnog rasta. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, te u tome što maligni stvaraju metastaze i šire se u okolinu, infiltrirajući se u okolno tkivo, dok benigni tumori ne stvaraju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Najčešće nastaju kao posljedica začepljenja izvodnih kanala žlijezda koje se nalaze u neposrednoj okolini. Ciste, ukoliko rastu ili vrše kompresiju na okolno tkivo svakako se trebaju kirurški ukloniti.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, a vrijeme resorpcije ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog mogućnosti razvoja sekundarnih infekcija. U hrčaka, hematomi su najčešće posljedica ozlijeda uslijed udaraca u kavezu ili u međusobnim igrama i borbama.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su posljedica ozljeđivanja. Apscesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Apscesi su najčešće izrasline na koži u hrčaka i mogu nastati na bilo kojem dijelu tijela a u području glave moguć je apsces zuba. Apscesi vrlo brzo rezultiraju i promjenom općeg stanja životinje, koja vrlo brzo prestaje uzimati hranu i vodu. Apscesima najčešće prethodi manja rana koja se inficirala. U slučaju apscesa indicirana je incizija, te sistemsko i lokalno liječenje antibioticima.

Hrčci su dosta osjetljivi i nerijetko se dešava da se zaraze prehladom. Simptomi lakših oblika prehlade uglavnom su kihanje i iscjedak iz nosa. U težim se slučajevima obično još javlja iscjedak iz očiju, inapetenca, gubitak na težini, slabost, kašljanje, otežano disanje uz karakterističan dišni šum...

Svakako Vam savjetujem da svog ljubimca odvedete veterinaru kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo sa terapijom. Za sada bih Vam preporučila da hrčka hranite kvalitetnom hranom a možete dodavati i multivitaminske pripravke od Vetoquinola - Gervivet, kako biste ojačali imunološki status životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr