Povratak

Japanska vjeverica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Odnedavno imam malu japansku vjevericu i zabrinjava me to što stalno spava. Cijeli dan je u kućici i izlazi samo kada jede. Da li je to normalno, pošto bi sada trebala spavati zimski san, a držim je u kući na sobnoj temperaturi. Da li je vjeverice potrebno cijepiti?
Hvala, Dijana

O: Vjeverice se svrstavaju u red "Glodavci" koji broji oko 1650 vrsta, najbrojnije grupe sisavaca. Vjeverica ima preko 365 vrsta, podijeljenih u sedam obitelji. Neke od njih su vjeverice drveća, vjeverice zemlje i leteće vjeverice.

Japanska vjeverica (Sciurus lis) svrstana je u obitelj Sciuridae i endemična je u Japanu. Japanske su vjeverice sivo-crvene boje sa bujnim repom i ušima obraslim dlakom. Spada u jednu od deset skupina vjeverica drveća sjeverne polutke Zemlje.

Vjeverice drveća općenito su aktivne cijelu godinu, iako se uočava porast aktivnosti u kasnim zimskim mjesecima kada počinje sezona parenja. Ove vjeverice ne hiberniraju. Ljeti su najaktivnije dva do tri sata prije zore, a popodneva provode u odmaranju. Ponovno su aktivnije oko dva sata prije zalaska sunca. Vjeverice vrlo rijetko napuštaju gnijezdo u mraku, već se smještaju u kućici prije zalaska sunca. Tijekom hladnih zimskih mjeseci zadržavaju se pretežno u gnijezdu, čuvajući vlastitu tjelesnu temperaturu, a s aktivnostima završavaju između zore i podneva te ostaju u ili samo oko gnijezda sve do sljedećeg dana.

Ako niste primijetili neke od znakova oboljenja probavnog, dišnog ili sustava kože, a vjeverica pozitivno reagira na Vaš glas, pokušaje držanja u ruci, davanja poslastica i slično, mišljenja sam kako je opisano ponašanje normalno. U suprotnom, ukoliko primijetite neke simptome morat ćete potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti.

Vjeverice po zakonu niste obavezni cijepiti, no ukoliko to želite možete ih cijepiti protiv bjesnoće. Za postojanje vakcine protiv drugih zaraznih bolesti vjeverica u Republici Hrvatskoj, na žalost nemam informacija. Za dodatne informacije o ovoj temi možete se obratiti Hrvatskom veterinarskom institutu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr