Povratak

Japanske vjeverice - društvenost i životni vijek

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam japansku vjevericu koja ima godinu dana. Zanima me koji je životni vijek vjeverice i da li dvije vjeverice istoga spola mogu biti u jednom kavezu?
Hvala, David

O: O japanskim vjevericama i njihovom držanju možete pročitati ovdje i ovdje.

Čovjek se može s vjevericama lijepo sprijateljiti, vrlo su ljupke i živahne. Njima treba mnogo prostora da održe zdravlje. Ako ih držimo na premalom prostoru, uginut će od tzv. kavezne paralize.

Vjeverice su samotnjaci i moraju biti same u svom kavezu pa se ne preporučuje držati  ni dvije ženke ili dva mužjaka u istom kavezu. Ne vole dijeliti hranu. Samo u vrijeme parenja preporučljivo je mužjaka i ženku držati zajedno u kavezu.

Svojeglave su i teško ih se nagovori na poslušnost, vole sve istraživati oko sabe pa pri puštanju postoji opasnost da odlutaju.

Prosječna životna dob im je oko 5-7 godina, rijetko 10 godina.

Treba im osigurati dovoljno granja za glodanje te neko suho drvo po kojem će se vjeverica uvijek moći penjati. Na taj će način biti zadovoljna i imat će se čime zabavljati pa neće toliko nastojati na progrizanju neke rupe za bijeg. Ako se pušta po stanu, svo vrijeme će biti zauzeta skupljanjem i skrivanjem hrane i u tome je važno ne ometati je i ne micati njena skrovišta, već to treba ostati tajna.

Vjeverice se moraju mnogo kretati pa je  bolje da ih se cijele godine drži u volijeri izvan stana. Zimi im svakako treba dopustiti da dođu u kuću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr