Povratak

Japanske vjeverice i parenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije male japanske vjeverice imaju 5 mjeseci, jedna je žensko, a druga je muško i zanima me kada i u koje doba se one pare?
Nino

O: Vjevericama u toku parenja treba omogućiti dovoljno prostora za kretanje. Nema međusobnog udvaranja, nego mužijak juri za ženkom i do sat vremena prije parenja pa kavez mora biti prilično velik, viši nego duži. U kavezu moraju imati gnijezdo-kućicu ili duplje drveta. U uzgoju, spolno su zrele u dobi od 6 mjeseci, ali se obično pripuštaju s godinu dana.

Tjeraju se dva puta godišnje, prvo tjeranje je u siječnju, a drugo krajem svibnja i početkom lipnja. U uzgoju su moguća odstupanja.

Graviditet traje od 38 do 44 dana. Rađaju 2-8 mladih, a broj mladih ovisi o težini ženke (teže ženke okote više mladunaca).

Mladi se rađaju goli i ružičaste su boje, glava i noge su razmjerno veliki naspram ostalih dijelova tijela. Rađaju se gluhi i slijepi te u periodu od 4 tjedna najprije čuju, a zatim i progledaju. Za 6 tjedana i tijelo im obraste dlakom, a za 2 mjeseca majka ih odbija od sise.

Inače su vjeverice samotnjaci i ne vole dijeliti hranu s drugima, a okupljaju se jedino u periodu parenja.

O japanskim vjevericama pisala je i kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr