Povratak

Jesu li hrčku potrebni vitaminski preparati

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li su hrčku potrebni vitaminski preparati i za što su mu potrebni? Mario

O: Vitaminski nadomjestak, najčešću u obliku kapi za stavljanje u vodu ili na hranu, koristi se kod onih ljubimaca koji iz bilo kojeg razloga posjeduju određeni deficit u organizmu ili im je potrebno indirektno ojačati organizam.
 
Naime, zdrav organizam uzimajući dostatne količine prikladne prehrane dobiva dostatne količine svih nutritivnih elemenata, uključujući i vitamine. Stoga, ako je ljubimac zdrav te ne posjeduje opravdani razlog za primjenu vitaminskih nadomjestaka, isti se ne koriste. Međutim, sve više uzgajivača i vlasnika skloni su, s vremena na vrijeme, napraviti kratkotrajne kure dodataka nekih od vitaminskih preparata. Na takav način (primjenom po naputku proizvođača kroz 2-3 jedna) moguće je prevenirati neke od eventualnih deficita vitamina u organizmu kao i njihov odraz na zdravlje ljubimaca. Takve "kure" se najčešće provode 2-3 puta godišnje ili po naputku svojeg veterinara.
 

Osnovne informacije o hrčcima možete saznati na našim info stranicama Moj ljubimac.

 

Više o učinku svakog pojedinog vitamina i njihovoj važnosti za organizam zdravog ljubimca, možete saznati na adresi svojeg veterinara ili na Zavodu za kemiju i biokemiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr