Povratak

Kako othraniti mladunca zamorca?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zamorčicu koja je okotila tri mala. Dva su ok, no jedan se trese i majka ga ne doživljava. Ne da mu sisati, a kad ju stavim u kućicu s njim, ona gazi po njemu. Što da mu dam za jesti da ga sama othranim? Tatjana

O: Bebe zamorčiće koje je majka ostavila lako je othraniti, samo ih treba hraniti svaka 2-3 sata prvih 5 dana, a kasnije sve rjeđe.

Mladunče se trese zato što ne jede i onda mu je zima, a to radi začarani krug jer ako im je hladno neće jesti.

Najlakše ćete ga zagrijati tako da iznad kaveza stavite običnu stolnu svjetiljku, ali pripazite da mu ne bude prevruće.

Zamorčiću ćete ponuditi gotovu peletiranu hranu za zamorčiće koju ćete rastopiti sa vodom i napraviti kašicu te gotove organske povrtne kašice za bebe. Kao zamjensko mlijeko može se koristiti mliječna zamjenica za telad ili janjad. Zamorčiće ćete hraniti specijalnom špricom za hranjenje mladunčadi ili dudicom koje možete kupiti u našim trgovinama.

Kod prvih hranjenja zamorčić će pojesti malu količinu hrane, obično manje od 2 mililitra, a ukoliko pojedu više i to je u redu.

Nakon hranjenja vlažnom maramicom ćete mu promasirati trbuščić da mu stimulirate defekaciju, te ga očistiti od ostataka hrane oko usta.

Vrlo je važno već od prvog dana nuditi mu gotovu hranu za zamorčiće i sijena jer oni odmah uz sisanje počinju jesti krutu hranu. Ukoliko primjetite da zamorčić ne jede možda će biti potrebna pomoć starijeg zamorčića da ga nauči kako. U suprotnom potrebno je puno Vašeg strpljenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr