Povratak

Kako prepoznati simptome bolesti u kunića?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zašto moj kunić kao da se "podriguje" svako malo? To je već duže vrijeme. I nekako mi je čudna, ne znam to opisati, ali mi se nekako smirila i nije više tako živahna. Dorja

O: S obzirom na njihov prirodni instinkt da su lovina, kunići iznimno stoički podnose stanja boli ili bolesti. U prirodi, predatori osobito vrebaju životinje koje su bolesne instinktivno znajući da će ih biti lakše uloviti. Nepoželjna posljedica ovakvog ponašanja je potreba pomnog praćenja ponašanja Vašeg ljubimca kako biste primijetili da nešto nije u redu s njegovim zdravljem.

Simptomi su nekad vrlo suptilni, poput skrivanja na neobičnim mjestima, sjedenje u pognutoj poziciji ili odbijanje omiljene poslastice.

Kad uočite ovako suptilne znakove, nekoliko stvari možete učiniti kako biste uvidjeli da li se radi o nekoj ozbiljnoj bolesti: ponudite mu omiljenu poslasticu, a ako je odbije pokušajte s nekom drugom.

Ako uopće ne jede, prijeđite na drugi korak: izmjerite tjelesnu temperaturu kuniću plastičnim termometrom. Normalna tjelesna temperatura kunićima je 38,3°C "- 39,4°C. Lagano povišena tjelesna temperatura (39,9 °C) može biti posljedica emocionalnog stresa ili od vrućine ili pak ranog stadija infekcije. Visoku tjelesnu temperaturu (40,5 °C ili viša) treba shvatiti ozbiljno i hitno posjetiti veterinara. Teperatura niža od normalne također predstavlja razlog za jednaku zabrinutost. Preniska temperatura može upućivati na šok ili sistemsku infekciju. U kasnijim stadijima infekcije, bakterije ulaze u cirkulaciju i troše zalihe glukoze od organizma tako da više ne može održavati normalnu tjelesnu temperaturu. Ovo stanje se mora hitno liječiti infuzijama i antibioticima.

Zatim, obratite pozornost na probavu Vaše kunićke. Pokušajte uočiti da li je trbuh napet, kakva je stolica, koliko često. Vrlo često upravo probavni problemi uzrokom su potištenosti i nedostatka apetita u kunića. Probavne probleme treba liječiti odmah kako bi se izbjegle komplikacije.

Što se tiče podrigivanja u kunića, treba napomenuti kako je ono moguće, ali vrlo rijetko. Naime, kunićima nedostaje refleks povraćanja, tako da sve što dospije u želudac (uključujući i plinove) obično ostaje u želucu sve dok peristaltikom ne izađe fecesom van organizma. Moguće je da ste čuli zvuk poput podrigivanja koji je čujan u kunića kod određenih okolnosti pa pukušajte uočiti situacije i ponašanja koja prethode pojavi ovakvog zvuka kako biste mogli povezati ove čujne pojave.

Ako se stanje Vaše ljubimice nije popravilo, savjetujem Vam da je odvedete veterinaru na pregled kako bi se ustanovila dijagnoza i poduzela primjerena terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr