Povratak

Kako prepoznati znakove bolesti kod hrčka?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Malo me zabrinjava kod moga hrčka što stalno ima isplažen jezik. Je li to zbog vrućine ili to nije normalno? Molim vas da mi što prije odgovorite.
Zahvaljujem,
Hana

O: Stalno isplažen jezik svakako nije karakteristika potpuno zdravog hrčka.

Također, ozbiljnost situacije teško je procijeniti isključivo na osnovi ovog simptoma.

Općenito, bolesni hrčci su nervozni, nemaju volje za kretanjem, hodaju ukočeno, oči su im mutne i vrlo često s iscjetkom, imaju smanjeni apetit i drugo. U hrčaka je moguće da, uslijed visoke temperature okoline, obole od toplotnog udara jer ne dahću i ne znoje se. Stoga je važno održavati konstantnu temperaturu okoline od 18.3 do 21.1°C. Pozornost svakako treba obratiti na slijedeće znakove koji upućuju na neko oboljenje: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije.

Najbolje što možete učiniti za Vašeg malog glodavca je da ga hranite što kvalitetnije (Bunny hrana), povremeno u hranu ili vodu dodajete vitaminsko-mineralne dodatke i da održavate zoohigijenske uvjete na najvišoj razini, te pratite njegov životni ritam (po danu spavanje, a po noći aktivnost jer su hrčci noćne životinje).

Na kraju, ipak, savjetujem Vam da se obratite svome veterinaru, koji će na osnovi kliničkog pregleda i drugih dijagnostičkih zahvata riješiti Vašu dilemu jer se konačna dijagnoza jedino tako može postaviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr