Povratak

Kanadska vjeverica gubi dlaku na repu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me što se dešava mojoj kanadskoj vjeverici. Naime, nedavno sam primijetila da nema više dlaka na repu, kao da su mu otpale dlačice ili nešto. Rep mu je skroz gol kao u miša, no tu i tamo primijetim par dlačica. Možete li mi pomoći? Zašto je izgubio dlake i kako se može i ako može liječiti? Hvala unaprijed, Lorena

O: Kanadska vjeverica pripada mnogobrojnoj porodici glodavaca familija Sciuridae. Poznato je 262 vrste koje su rasprostranjene širom Sjeverne i Južne Amerike, Euroazije i Afrike. Vrlo su živahne i umiljate životinje.

Naravno, kao i kod svakog živog bića postoji mogućnost oboljenja.

Točan razlog zbog kojeg je Vašoj vjeverici otpala dlaka s repa na ovaj je način, na žalost, nemoguće utvrditi.

Naime, gubitak dlake može biti posljedica bakterijskih i gljivičnih infekcija koje se mogu pouzdano diagnosticirat isključivo kod veterinara, uzimanjem brisa kože na bakteriološku i mikološku pretragu.

Također, gubitak dlake može biti posljedica hormonalnog poremećaja i alimentarne prirode. Na prvo ne možemo utjecati dok na evenualne nedostatke vezane uz prehranu možemo. Preporučio bih vam da svojoj vjeverici obogatite prehranu vitaminima i mineralima .

Prilikom odabira vitamina vodite računa da je u njima zastupljen biotin (vitamin H) koji je neophodan za regeneraciju dlake i rožine.

Preporučujem korištenje: Beaphar - lebens vitamine, JBL - Rodvitol; oba navedena vitaminski su pripravci koji u sebi sadrže biotin.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr