Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam svojoj ženki kanadske vjeverice nabavila mužjaka, albino kanadsku vjevericu. Jasno mi je da treba vremena da se prilagode jedan na drugog, ali zabrinjava me to što mužjak nikako da se smiri, često zna tužno cviliti, stalno se skriva i spava po cijele dane te odbija hranu i vodu. Da li postoji nešto što mogu učiniti jer se bojim da se ne razboli i ugine? Hvala, Jelena

O: Pri nabavci novog ljubimca uvijek je potrebno određeno vrijeme za navikavanje, odnosno adaptaciju na nove uvjete, vlasnika te Vašeg ljubimca na novu životinju te nove životinje na Vašeg ljubimca.

Nakon što nova životinjica stigne u Vaš dom, ona je pod određenom dozom stresa. Samo hvatanje u trgovini, transport, nova okolina stresno je za životinja. Vrlo je važno da, kada stigne doma, pustite novog ljubimca prvih par dana u miru da se umiri, a u vodu je dobro staviti multivitaminske pripravke da mu jača imunitet.

Tek nakon toga možete pristupiti pripitomljavanju, na način kako je opisala kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Neke vjeverice vole društvo, a neke ne. Neke ne vole društvo iste vrste, neke vole, ali i onda znaju u neko doba godine postati netrpeljive. Stoga, kada se nabavlja još jedna vjeverica, pametno je kupiti još jedan kavez, kako biste mogli životinje razdvojiti u slačuja da bude problema. Naime, moguće je da je ženka netrpeljiva prema novom mužjaku, što ne znači da se ne bi možda kasnije i složili, ali to mora ići postepeno.

Kanadske vjeverice su vrlo živahne i iako vole društvo, izrazito su teritorijalne. Iako su ženke uglavnom dominantnije od mužjaka i znaju biti agresivne (naročito u periodu estrusa), nije isključeno da i mužjak pokuša iskazati svoju dominaciju, naročito ako se drže u istom kavezu.

Kanadske vjeverice spolno sazrijevaju sa godinu dana pa ponekad i vjeverice koje su odmalena živjele skupa u skladu, odjednom imaju problema zbog mužjakove ili ženkine agresivnosti.

Naravno, ako ga odvojite i ako on nastavi biti miran i ne jesti i piti, morat ćete ga odvesti veterinaru.