Povratak

Kanibalizam kod kunića/ Ishrana mladunaca kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije par tjedana ste mi odgovorili na mail vezan za probleme s izbacivanjem  mladunaca iz majčinog gnijezda kunića. Problemi se nastavljaju, a ja opet trebam Vašu stručnost. Od 10 mladih je ostalo dvoje živo, curica i dečkić, i bila sam presretna kad sam vidjela kako su zdravi i lijepi. No, jučer sam ih našla oboje krvavih lijevih uški, koje vise prema dolje. Rane nisu vidljive, već je dlaka vrlo uljepljena iako sam ju probal oprati alkoholom, čime bih ujedno i dezinficirala kakve ranice. Dečkić ima slabija oštećenja i nalaze se između oka i uha postrano a curica je lošije prošla pa joj iz uha krvari a iza uha je dosta dlake uljepljeno. Jutros sam odstranila ugrušak iz ušnog kanala, koji je visio na ulazu.

Nemam riječi, zaštićeni su i nema mogućnosti napada kakvog predatora. Molim Vas, ako slučajno poznajete o kakvoj bi se ventualnoj bolesti moglo raditi da mi javite, makar da mi date ime da mogu dalje istraživati. Nemam veliki izbor, mogu samo čekati da vidim hoće li biti bolje, a voljela bih znati o čemu se radi. Zahvaljujem se od srca na Vašem trudu i dobroj volji,
Ivana

O: Kako niste naveli koliko su točno mladunci stari, a u pitanju ste naveli da ste nam se javili prije par tjedana s upitom o problemima odbacivanja mladunaca, pretpostavljam da se radi o istom leglu.

Odbacivanje mladunaca ili slučajevi kada majka pojede mladunce, odnosno samo pojedine dijelove njihovog tijela (kanibalizam) u pravilu se javljaju vrlo brzo nakon okota ili u prvim danima života mladunaca. Kasniji problemi te vrste su rijetki, ali očito je da  ženka više ne prihvaća mladunce, te da bi se isto moglo ponoviti. Stoga Vam preporučam da ih što prije odvojite.

Mladi kunići se hrane isključivo mlijekom do dobi od 16-18 dana. Pri kraju trećeg tjedna počinju uzimati i drugu hranu, ali to razdoblje može biti i opasno po mladunčad ako prijelaz nije postepen.

Vrijeme odbijanja mladunaca od sisanja različito je u različitih kategorija kunića, tako da se kao najranija dob navodi 4-6 tjedana života. To je vrijeme kada se mladi kunići mogu potpuno samostalno hraniti. Ukoliko su mlađi i avitalni treba ih se prihranjivati adaptiranim mlijekom za mačiće, iako to za njih nije optimalna prehrana. Kravlje mlijeko kunićima nije dostatno jer u mlijeku ženke kunića ima tri puta više bjelančevina nego u kravljem mlijeku, a udio laktoze je znatno manji.

Kunićima starim 3-6 tjedana dovoljno je dati samo dva obroka na dan, jer ih ni majka ne hrani češće. U toj dobi potrebno im je 13-15 ml mlijeka u svakom obroku(ujutro i uvečer). Mlijeko im možete davati kapaljkom ili još bolje mekom gumenom dudom kako bi aktivno sisali.

U jutarnjem izmetu majke pronaći ćete mekše kuglice izmeta tzv. cekotrofe koji sadrže simbiotske mikroorganizme. Oni sudjeluju u probavi, te ih kunići pojedu kako bi nanovo naselili poželjnu crijevnu mikrofloru. Za jednog mladunca je dovoljna jedna kuglica dnevno pomješana u hranu kroz 4-5 dana.

Kunićima koji samostalno jedu potrebno je ponuditi kvalitetno sijeno (alfa alfa), koje može biti i peletirano. Preporučam Vam i mješavinu hrane za mlade kuniće "Cuni junior nature" (Prestige) koja zadovoljava sve potrebe kunića u prvim mjesecima života. Svježa voda bi im trebala biti stalno dostupna, a najpraktičnije su bočice koje imaju metalne nastavke s kuglicom u otvoru. Kunići će uz malo Vašeg poticanja vrlo brzo naučiti piti iz ovakve bočice. U nju možete dodati i vitaminsko mineralne kapi za kuniće, a ostat će čista za razliku od vode u otvorenim zdjelicama koje životinje vrlo brzo zatrpaju steljom.

Obzirom da su kunići povrijeđeni, preporučam Vam da ih odnesete veterinaru kako bi obradio rane i spriječio ozbiljnu infekciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr