Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam patuljastog lavljogrivog kunića. U zadnje vrijeme je počeo kašljati kao da nešto pokušava izbaciti van. Ne znam što mu je. Mislila sam da je možda od dlake jer se počeo linjati kako dolazi ljetno vrijeme, ali zabrinuta sam jer to prije nije radio. A i nekako mi se čini da teško diše, no nisam sigurna. Imam i ženku patuljastog kunića, ali s njom nemam nikakvih problema tako da ne znam što bi mogao biti uzrok. Molim vas za savjet. Hvala!
Anamarija

O:
Kašalj je obrambeni refleks sluznice grkljana i dušnika.

Kašalj se može javiti kao posljedica upale ili to može biti nadražajni kašalj koji se javlja uslijed različitih podražaja izvan dušnika.

Simptomi lakših oblika prehlade u životinja uglavnom su kihanje i iscjedak iz nosa. U težim se slučajevima obično još javlja iscjedak iz očiju, inapetenca, gubitak na težini, slabost, kašljanje, otežano disanje uz karakterističan dišni šum.

Ukoliko je Vaš kunić progutao ližući se veću količinu dlake, ona je sklupčana u želucu i predstavlja strano tijelo. Kunići takvu dlaku najčešće izbace izmetom, ali ponekad se formira gusta kuglica koja nadražuje sluznicu. U tom slučaju će pomoći Malt pasta za kuniće koja je u stalnoj ponudi Pet centra.

Iako infekcija gornjih dišnih puteva sama po sebi nije po život opasna bolest, preporuča se odlazak veterinaru jer vrlo često sekundarne bakterijske infekcije mogu zakomplicirati stanje i dovesti do ozbiljnog oboljenja.

Tako je npr. kontagiozni rinitis kunića uzrokovan bakteriom Pasteurella multocida relativno često oboljenje kunića kućnih ljubimaca. U ove bolesti kliničkom slikom dominira obilan iscjedak iz nosa, a kao posljedica se javljaju kihanje i kašalj. Neliječene životinje i one lošeg općeg stanja teško je prebole. Kako je ovo izrazito kontagiozna bolest, vrlo vjerojatno bi u tom slučaju oboljela i ženka.