Povratak

Kastracija kunića - priprema za zahvat i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Odlučila sam kastrirati svog kunića pa me zanima kako se brinuti o njemu kada ga donesem nazad kući. Da li ga treba posebno hraniti ili paziti na ranu?  Negdje sam pročitala da ne smijem mu držati piljevinu u kavezu nekoliko dana poslije kastracije. Koliko poslije kastracije mogu pustiti muškog kunića zajedno s ženskim? Unaprijed hvala,
Romana

O: Kastracija kunića je zahvat koji zahtijeva vrlo obazriv i pažljiv pristup kuniću kao pacijentu.

Vlasnici se za kastraciju odlučuju zbog toga što nekastrirani mužjak kunić obilježava urinom svoj teritorij te može postati vrlo teritorijalan i posesivan, a time i agresivan.

Prije same operacije preporučuje se post od 6 sati prije operacije mada neki autori navode da  može imati na raspolaganju sijena prije operacije. Vode mora imati na raspolaganju cijelo vrijeme.

Vrlo je važno prije i poslije operacije provesti terapiju protiv bolova jer su kunići jako osjetljivi na bol i često nakon uspješne operacije prestanu jesti zbog bolova.

S obzirom da anestezija snižava tjelesnu temperaturu kunića treba cijelo vrijeme za vrijeme operacije držati na jastuku koji grije.

Oporavak je kritični period u kojem pacijent mora biti smješten na toplo, mirno i nadzirano mjesto. Uključuje hidraciju sa toplom otopinom NaCl-a i glukoze te specijalni trud za stimulaciju postoperativnog početka hranjenja. Prolongirani oporavak  je obično uzrokovan hipotermijom, hipoglikemijom i predoziranjem  anestetikom te oslabljenom eliminacijom anestetika. Voditi treba brigu da je životinja koju smo ugrijali najvjerojatnije hipovolemična i hipoglikemična jer je posljedica zagrijavanja organizma širenja perifernih žila te rastući metabolizam traži glukozu. Ovim fenomenom mogu se objasniti neke od naglih smrti koje se jave unutar par sati nakon anestezije.
Prilikom buđenja iz anestezije najbolje je da je vlasnik kraj ljubimca, kako bi, u trenutku kada se ljubimac budi, prvo što čuje bio glas vlasnika da se stres što više smanji.

Kada ga dovedete kući, također ga treba smjestiti na mirno, toplo i mračno mjesto i pažljivo ga nadzirati da li jede i ponaša se uobičajeno, ponuditi mu uobičajenu hranu i obavezno sijeno. Za spriječavanje infekcije apliciran će mu biti antibiotik, a pošto se rana šiva neće biti potrebe za dodatnim lokalnim tretiranjem antibiotskim praškom. Preporučila bih prvi dan staviti umjesto piljevine papirnati ili obični ručnik u kavez da se, ukoliko bude malo sekreta iz rane, piljevina ne zalijepi na ranu.

Vaš veterinar će Vas naručiti sa njim na još injekcija antibiotika i sredstva protiv bolova ukoliko je potrebno, a samim time pratiti njegovo stanje. Vrlo je važno osigurati da ti posjeti budu što manje stresni. Provjerite kada je najmanja gužva, da ga u čekaonici ne plaše psi i mačke, te ga dobro utoplite i izolirajte transporter, s obzirom da je vani već prava zima. Nakon 8 dana veterinar će Vas naručiti na vađenje konaca.

Što se tiče ženkice, Vi možete pustiti mužjaka kada se potpuno oporavi k njoj, ali uz izuzetan oprez jer, kada se ženke kunića tjeraju (svakih 18 do 20 dana, traje po 5 dana), znaju postati jako agresivne. Stoga se većina vlasnika odluči kastrirati i ženku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr