Povratak

Kastracija zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam par zamoraca. Željela bih muškog kastrirati. Da li je to opasno i hoće li se promijeniti nakon toga njegov karakter? Koliko mora biti star za takav zahvat, koliko mu treba da se od toga oporavi te na kraju gdje je najbolje (u kojoj veterinarskoj stanici) obaviti zahvat? Hvala. Mirela

O: Dob koju zamorčići moraju dostići da bi se mogla izvršiti kastracija je min. 3-4 mjeseca (preporuča se kastracija u dobi od oko 6 mjeseci, ali može i ranije jer ranije dostižu spolnu zrelost). Inače nije određena gornja dobna granica kada se muški zamorčići mogu kastrirati.

Sam zahvat nije problematičan za životinju, no ozbiljni problemi mogu nastati nakon operacije. Naime, zamorčići (kao i još neke vrste životinja) skloni su automutilaciji tj. samoozljeđivanju, na što ih navodi postoperativna rana koju svakako nastoje grepsti, gristi, čupati konce i sl. te ih je vrlo teško u tome onemogućiti. Pri tome se otvorena rana veoma lako može sekundarno inficirati i uzrokovati teže komplikacije. U sljedeća tri mjeseca od operacije hormoni su još u cirkulaciji i mužjak pokazuje svoju muškost.

Temeljem svega navedenog, moja je preporuka da takav operacijski zahvat izbjegnete ukoliko nije apsolutno neophodan.

Što se tiče cijene zahvata, savjetujem Vam da se obratite direktno veterinarskim ambulantama i kod njih raspitate o cijenama. Pretpostavljam da cijene variraju od ambulante do ambulante (čini mi se da se prosječno kreću oko 350,00 kn). Takvi se zahvati na malim glodavcima ne rade u svim ambulantama, a koliko je meni poznato te zahvate radi Veterinarska ambulanta Buba-Selska 92d tel:01-3771-761, Veterinarski fakultet u Zagrebu tel:01-23-30-111-centrala-tražite da Vas spoje s Klinikom za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, možete pokušati nazvati i Veterinarsku ambulantu Don tel:01-234-66-22.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr