Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Čitala sam da je sterilizacija odnosno kastracija činčile vrlo rizičan zahvat, je li to istina? Da li bi bilo manje rizično sterilizirati ženku ili kastrirati mužjaka? Hvala, Tea

O: Kastracija ili sterilizacija kućnih ljubimaca preporuča se iz više različitih razloga. Jedan od najvažnijih razloga je što kastrirane životinje više nemaju spolni nagon i seksualno ponašanje, te zbog toga nisu depresivne jer im je to držanjem kao kućnih ljubimaca uskraćeno. Također se spriječava nastajanje tumora koji su povezani s lučenjem spolnih hormona (najčešće na maternici i mliječnim žlijezdama kod ženki, te na testisima kod mužjaka).

Najveći rizik samog zahvata je stavljanje životinje u narkozu. Prije dogovaranja bilo kakvih operacijskih zahvata bilo bi poželjno pregledati da li je životinja potpuno zdrava (srce, bubrezi, jetra...). Također Vas moram upozoriti da sve veterinarske ambulante ne obavljaju zahvate na činčilama jer činčile nisu tako česti i uobičajeni kućni ljubimci kao psi i mačke. Oni koji obavljaju kastracije ili sterilizacije i drugih kućnih ljubimaca osim pasa i mačaka, vjerujem da kastraciju ili sterilizaciju obavljaju rutinski i da ako je životinja zdrava, što se tiče same tehnike kastracije ne bi smjelo biti problema.

Kod svih kućnih ljubimaca je zahvat sterilizacije lakše obaviti na muškoj nego na ženskoj životinji jer se kod ženki otvara trbušna šupljina kako bi se došlo do jajnika i maternice, a kod mužjaka to nije potrebno budući da se testisi nalaze izvana, u blizini analnog otvora.