Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam albino ženku štakora, staru nepune 2 godine. Zadnjih nekoliko dana učestalo kiše, ide joj krv iz njuškice (ne iz usta, nego iz nosa), dosta teško diše (hriplje), a i kričala je nekoliko puta - kao da ju nešto boli. Što mogu učiniti da joj pomognem? Bila sam i kod veterinara s njom danas, ali nisam dobila nikakav odgovor, tj. veterinar ne zna što je i ne može joj ništa napraviti. Hvala, Kristina

O: Kihanje je jedan od prvih simptoma bolesti dišnog sustava u štakora. No, isto tako, normalna je reakcija na iritanse iz zraka poput obične prašine ili prašine iz stelje na kojoj štakor boravi.

Na infekciju dišnih puteva upućuje učestalo kihanje, prisutnost crvenog iscjetka iz očiju i nosa, otežano čujno disanje, gubljenje tjelesne težine, nedostatak apetita.

U štakora je karakteristična pojava crvenih, odnosno krvavih suza ili iscjetka. Naime, oni posjeduju žlijezdu koja je smještena iza očne jabučice, a proizvodi sekret, odnosno lubrikant, bogat crvenim pigmentom porfirinom. Uslijed stresa ili bolesti, proizvodi se veća količina ovog sekreta, koji se zadržava u suvišku i na nosu i oko očiju. Ovo je učestalija pojava u štakora nego pravo krvarenje iz nosa. No, ono je isto moguće, a najčešće je prisutno kod infekcija sinusa ili problema sa nosnim prohodima.

Također, česta je pojava u štakora infekcija bakterijom Mycoplasma pulmonis, a uzrokuje akutnu ili kroniču infekciju dišnog sustava. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom, aerosolom te intrauterino. Često ovo oboljenje prolazi subklinički, no simptomi se pojačavaju ukoliko se javi druga bakterijska ili virusna infekcija ili povišena razina amonijaka u mjestu boravka. Oboljenje je karakterizirano crveno-smeđim očnim i nosnim iscjetkom, držanjem glave na jednoj strani, lošom kvalitetom krzna, pogrbljenim stavom, odbijanjem hrane, otežanim disanjem i kašljem.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih znakova, pretrage krvi, oštećenja prisutnih u gornjim dišnim putevima te izolacijom uzročnika. Liječenje se, po preporuci veterinara, provodi antibioticima.

Prije svega potrebno je posebnu pozornost posvetiti uvjetima okoline u kojoj je štakor smješten, a u svrhu jačanja imuniteta, odnosno spriječavanja komplikacija tijekom oporavka lošim higijenskim uvjetima. Prioritet je stelja koja se ne praši te čisto mjesto obavljanja nužde. Naime, na ovaj se način sprječava nagomilavanje amonijaka, koje nepovoljno djeluje na sluznicu dišnog sustava. Osim čišćenja, bitna je i dobra aeracija prostora u kojem štakor boravi (kavez, akvarij ili sl.) pri čemu treba pripaziti da se kavez ne smjesti na mjesto gdje ima propuha.

Osim navedenog, važna je dobro izbalansirana prehrana u održavanju imuniteta: osim mješavine gotovih hrana za vrstu, uvijek mora biti prisutna svježa voda, povrće, svježe voće te mineralni kamen. Za brži oporavak Vašem ljubimcu možete ponuditi neke od vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani za glodavce obogaćene C-vitaminom (Sera, JBL, Beaphar, Versele-Laga).

Ukoliko se stanje Vaše ljubimice ne popravi promjenom vrste stelje, kompletnom dezinfekcijom kaveza te vitaminskom nadoknadom prehrani, možete se obratiti za pomoć na Veterinarski fakultet, Kliniku za unutrašnje bolesti. Kolege će načiniti potrebne pretrage za postavljanje dijagnoze te po nalazima preporučiti adekvatnu terapiju za Vašu ljubimicu.