Povratak

Kihanje u činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam činčilu koja je pre par dana počela da kija i mislim da se to povećava iz dana u dan sve po malo. Da li biste mogli da mi kažete šta trebam da uradim? Isidora

O: Kihanje je zaštitni refleks, a sastoji se u naglom, snažnom i kratkom izdisaju kroz nos popraćenom karakterističnim šumom, a cilj je odstranjenje svih stranih tvari i čestica iz nosne šupljine. Posljedica je draženja sluznice nosa stranim predmetima, prašinom, dimom ili plinom, no javlja se i u slučajevima kada je sluznica nosa zbog kataralnih promjena preosjetljiva.

Tada je, dakako, kihanje znak patološkog procesa. Kod reakcije na promjenu stelje, sijena, piljevine, neku hranu u zrnu može se javiti alergijska reakcija.

No, koji god uzrok bio (bakterija, virus, alergen, dim, kemijski reagens...) sluznica nosa reagira upalnim procesom. Dolazi do lokalne vazodilatacije (širenje stijenke kapilara) praćene povišenjem kapilarnog tlaka i povećanjem propusnosti kapilara. Oba učinka uzrokuju brzo izlaženje tekućine u nosnu šupljinu i u pridružena nosna tkiva pa nosna sluznica nabrekne i pojačano luči. Zbog stalnog podražaja na nosnu sluznicu rezultat je kihanje.

Bitno je da odredite da li koristite nešto novo u držanju Vaše činčile (pijesak, hrana...) što bi se moglo dovesti u vezu sa kihanjem. Zatim, s obzirom na niske temperature koje su ovih dana prevladavale može se uzeti u obzir i da se činčila prehladila. Obavezno je potrebno uvesti vitaminsko-mineralne preparate, najbolje u obliku kapi za vodu (sa posebnim osvrtom na vitamin A kojega i nazivaju zaštitnik epitela, a pogotovo dišnog).

Najbolje bi bilo odmah činčilu odvesti veterinaru da posluša stetoskopom pluća, da bi se isključila mogućnost da se proces proširio na donje dišne puteve.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr