Povratak

Kineski hrčak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno sam na poklon dobila kineskog hrčka i zanima me nekoliko stvari. 1. Može li živjeti sam ili mu je nužno potrebno društvo? 2. Ako bih se i odlučila na kupnju još jednog hrčka mora biti istog spola kao i ovaj moj (bar sam tako čula), a ja ne znam baš sa sigurnošću odrediti spol. Kako da to napravim? 3. Kakve igračkice hrčci vole i gdje ih mogu nabaviti? Hvala, Helena

O: Sirijski hrčci su samotnjaci i ne preporučuje ih se držati zajedno (čak niti mužjaka i ženku), dok su kineski hrčci društvene životinje i vole živjeti u paru ili u malim grupama.

Na taj način sprečava se pojava usamljenosti. Kineski hrčci bez problema prihvaćaju novu jedinku. Iako ponekad dvije ili više životinjica može mirno živjeti u istom kavezu, događaju se krvave borbe, kada ih je potrebno odvojiti čim borba počne. U prirodnim uvjetima, razumljivo je da postoji više slobodnog prostora, stoga i svaki hrčak može imati vlastiti veliki teritorij. Ako u kavezu živi više od jednog hrčka, kavez mora biti veći, najmanje 40cm x 40cm po hrčku, s odvojenim kućicama za skrivanje za svakog hrčka. Čak i nakon dužeg perioda mirnog suživota dvaju ili više hrčaka ili nakon parenja, mogu postati nasilni prema drugome. U tom slučaju potrebno ih je držati odvojeno. Ako nabavite hrčke različitog spola, parit će se i imat će mladunce koji će se opet međusobno pariti i začas nećete znati kuda sa svim tim hrčcima. Hrčak se razmnožava brže od ostalih sisavaca i ženke se mogu razmnožavati već u dobi od 6 tjedana, a u dobi od 3 mjeseca su hrčci potpuno odrasle jedinke. Graviditet traje oko 16 dana i prosječno ženka hrčka okoti 6 mladunaca (2-15).

Kao i svaki ljubimac, hrčci trebaju vježbu i zabavu kako bi održali svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Kineski hrčci su aktivni, brzi i spretni i iz tog razloga zahtijevaju veliki kavez s mnogo prostora i igračaka kako bi se spriječio razvitak problema uzrokovanih ponašanjem. Obično hrčci s većim i interesantnijim domom žive duže, a Vama pružaju više zabave. Igračke bi trebale poticati hrčka na istraživanje i korištenje po volji bez prisiljavanja. Ako se često igrate sa hrčkom, zavoljeti će biti van svojeg skrovišta i imati će priliku za istraživanje. No, može postati i lijen iz istog razloga. Međutim, ako se zanemaruje, kineski će hrčak postati agresivan i ugristi će. U Pet centrima možete nabaviti raznovrsne igračke za hrčke (klackalice od drveta, tunele, kučice, ljestve, kolutove, kompletan dnevni boravak od plastike, mineralni kamen za glodavce u obliku različitog voća...).

Što se tiče određivanja spola kod hrčaka, najbolje Vam je uputiti se sa hrčkom u veterinarsku ambulantu ili najbliži pet shop gdje prodaju hrčke, pa će Vam za prvi puta oni pokazati i objasniti kako se gleda njihov spol. Inače se spol može odrediti tako da hrčka uhvatimo kažiprstom i palcem ispod prednjih nogu, te ga okrenemo na leđa. Pogledom na genitalije uočljiva su dva otvora - u mužjaka se radi o prepuciju i anusu, a u ženki o vagini i anusu.

Udaljenost između ovih dvaju otvora u mužjaka je obično 1-2 cm, a u ženki je udaljenost toliko mala da je vrlo teško razlikovati ta dva odvojena otvora. I mužjaci i ženke imaju rep.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr