Povratak

Krastice ne području gluteusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupili smo hrčka, mužjaka, prije otprilike 3 tjedna. U početku je sve bilo ok, ali se u međuvremenu počeo dosta češati i počele su mu se stvarati neke bijele krastice na guzi, a na njuškici je počeo gubiti dlaku. Normalno se kreće, vrti kolut, obavlja nuždu, ali nas brinu te krastice! Kupili smo mu mineralni kamen, ali ga do sada niti jednom nije zagrizao. Molim Vas za pomoć i savjet. Kristina

O: Infekcije kože nastaju na mjestima gdje je zatajila obrana kože. Obrana kože se sastoji od dlake, pigmenta, stratum corneuma, masne kiseline, komplementa, imunoglobulina, mikroflore.

Predisponirajući faktori za kožne bolesti su traume, prljavština, prevelika vlaga, neodržavana dlaka, paraziti. Uzročnici kožnih oboljenja su najčešće gljivice, bakterije i paraziti. Gljivične se infekcije najčešće javljaju kod općeg pada imuniteta. Najčešći simptomi kožnih oboljenja su općenito, oštećenje dlake, lezije kože usljed češanja i grizenja, iritacija kože, kraste na koži, eritem i sl. Također je moguće da se radi i o hormonalnom poremećaju.

Uzmite svojeg hrčka u ruke i pregledajte da li na koži ima ektoparazite. Ako na koži nisu prisutni grinje, uši i slični paraziti, otiđite u veterinarsku ambulantu kako bi veterinar uzeo bris kože i ustanovio o kojem se uzročniku radi i kako bi Vam propisao terapiju.

Ako Vaš hrčak ne želi mineralni kamen, ponudite mu drvo koje možete nabaviti kod nas u Pet centrima. Jako je bitno da Vaš mali glodavac redovito troši svoje zube kako mu ne bi narasli predugi i kao posljedica toga se javila nemogućnost uzimanja i žvakanja hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr