Povratak

Krvarenje unutar oka hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam ruskog hrčka. Star je 1,5 g. Prije par dana sam primjetila da ima krvavo oko. Oko je bilo uvećano i činilo mi se da je puno krvi i da će prsnuti. Mazala sam mu oko Chloramphenicol masti i nije pomoglo. Kad sam ga odnijela veterinaru, on mu je očistio oko Acidi borici tekućinom i dao mi Proculin kapi da mu kapam oko 2x dnevno. Zanima me vaše mišljenje o slučaju i predloženoj terapiji.
Unaprijed zahvaljujem. LP, Snježana

O: Iako je teško sa sigurnošću tvrditi, vrlo vjerojatno je uvećano i krvavo oko posljedica traume nakon provlačenja, igre, pada ili sl.

Krvarenja unutar oka mogu biti različita prema nastanku i površinama u kojima se krv nakuplja te se prema tome može procijeniti i tijek oporavka. Nakon povrede se načešće oštećuje spojnica, tanka prozirna membrana na površini bjeloočnice. U njoj se nalazi mnogo krvnih žilica, koje lako pucaju, a  krv odlazi u prostor između spojnice i bjeloočnice.

Simptomatski se ovakva stanja u životinja mogu uz ispiranje antisepticima (acidi borici) i kapima koje sužuju krvne žile (Proculin) terapirati lijekovima koji  preveniraju upalu (antibiotici) te lijekovima koji smanjuju povećani očni tlak kao i lijekovima koji djeluju na šarenicu tako da ne dođe do priraslica.

Kako kompliciraniji slučajevi zahtijevaju posebno opremljene ambulante preporučam Vam da se, u dogovoru s Vašim veterinarom, obratite specijalistima Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.


Za brži oporavak je važno da životinja miruje te je najbolje da hrčka ne puštate iz kaveza i maknete iz nastambe kolut i penjalice. Ukoliko je u nastambi s drugim hrčkom, razdvojite ih. Hrčku uvedite u prehranu neki od multivitaminskih dodataka jer ćete time pospiješiti sanaciju povrede i podići opću otpornost životinjice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr