Povratak

Kunić jede vlastiti izmet / Pravilna prehrana kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zašto moj zec ponekad jede svoj izmet? Sada jede hranu Junior, kada će moći jesti normalnu hranu za odrasle kunić? Ima 5 mjeseci.
Doris

O: Vaš ljubimac je kunić, a ne zec. Naime, divlji zec nije pripitomljen, tj. udomaćen. Zec ima duže uši, duže i jače stražnje noge. Boja krzna divljem zecu može biti, ovisno o godišnjem dobu, od smeđe do svjetlo sive. Divlji zec rađa žive mlade, koji su obrasli dlakom i gledaju od rođenja, u gnijezdima koja napravi na površini zemlje.

Kao i ljudima, kunićima treba izbalansirana prehrana s dovoljnom količinom vitamina i hranjivih tvari.

Kunići najviše jedu u jutarnjim i večernjim satima. 3-8 sati nakon konzumiranja hrane, javlja se tzv. koprofagija, što znači da kunići jedu svoj izmet (male, smeđe, formirane kuglice - izgled zdravog izmeta). U istom se nalazi hrana koja nije do kraja probavljena, poput sjemenja i suhe trave, a kunić je ju, u ovom drugom pokušaju, probaviti do kraja i dobiti iz nje nužne vitamine i kvalitetne bjelančevine. Ova pojava je normalna u svijetu glodavaca.

Zdrava prehrana kunića sadržava dnevni udio sijena, povrća, peletirane hrane i vode sa povremenim poslasticama.

Mlade kuniće bi u prvim mjesecima života (2-6 mj.) trebalo hraniti mješavinom gotove dehidrirane zrnate i biljne hrane uz stalni pristup kvalitetnom sijenu. Zdrava prehrana kunića sadržava dnevni udio sijena (80%), povrća, peletirane hrane i vode sa povremenim poslasticama. Nakon tog perioda, u prehranu im treba uvesti, vrlo postepeno, svježu zelenu hranu (trava za kuniće, listovi trputca, radiča i sl.). Nakon 10 mjeseci povremeno im jelovnik treba obogaćivati malom količinom voća (npr. jabuke, banane, grožđe...).

Hranu za odrasle kuniće možete ponuditi Vašem ljubimcu kada će on imati 6 mjeseci.

Sijeno je najvažniji dio zdrave prehrane kunića. Svakodnevno kuniću treba dati svježe sijeno u neograničenim količinama. Ono pomaže održavanju probavnih funkcija te prevenira gastro-intestinalne poremećaje. Također, osigurava i stalan izvor hranjivih tvari koji kunića održavaju zdravim, a minimaliziraju rizik za pretilost.

Nije rijetkost da kunići hranjeni pretežno peleticama jedu mnogo manje sijena. Ako razlog nije medicinske naravi (preizrasli zubi ili neki drugi problem sa zubima, bol ili stres), razlog nedovoljnog jedenja sijena leži u tome što su takvi kunići navikli jesti više peleta ili nisu gladni. Ukoliko je potonje slučaj i s Vašim kunićem, pokušajte mu dati obrok peletirane hrane u jutarnjim satima i jedan u večernjim, a tijekom dana ostavite mu samo sijeno za konzumiranje. Neki kunići su i izbirljivi što se hrane tiče, dok nekima sijeno služi za igru. Pokušajte, u tom slučaju, Vašem ljubimcu ponuditi novo sijeno, a pri izboru vodite računa da je sijeno zelene boje i s duljim vlatima. Važnost ima i svježina sijena - ono mora izgledati svježe i mirisati slatko te se na njemu ne smiju vidjeti nikakvi znaci vlage ili neka druga onečišćenja.

Kunić u prosjeku može popiti vode u količini od 50-150 ml po jednom kilogramu tjelesne težine.

Kunić voli i mora tokom dana nešto "žvakati", pri čemu u jednoj minuti napravi 120 pokreta vilicom.

Težina odraslog kunića (ovisno o vrsti) može biti 0,5-2,5 kg za patuljaste kuniće, 2,5-6 kg za srednje velike pasmine, a težina orijaša se može kretati i do vrijednosti 9-12 kg.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr