Povratak

Kunić i obavljanje nužde na određenom mjestu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam problem.Imam malenog kunića starog možda dva mjeseca. Inače je super i živahan i sve. No, kada god dođe na krevet (moj ili bilo kakav), on mora obaviti nuždu. Inače nuždu obavlja i u kavezu, tj. kada god je u kavezu. Sve sam probala i micati ga s kreveta, tj. kada se sam popne odmah ga maknuti, ali on je uporan. Pomoć!
Smile

O: Potrebno je započeti s kavezom. Kunić će ispuštati kuglice po cijelom kavezu kako bi ga označio svojim. Trik je "zadržati" ga unutar kaveza.

U jedan kut kaveza stavite posudu za nuždu i pratite kako se kunić ponaša. Ako si je on odabrao neko drugo mjesto, premjestite posudu. Stavite malo "već upotrijebljene" piljevine "- tako će kunić osjetiti miris i lakše shvatiti da je to "to" mjesto. Pomoći će ako stavite malo hrane i sijena kroz sve kutove i rubove kaveza, osim u onome gdje je posuda.

Kada se kunić nauči obavljati nuždu u kavezu, možete početi s "dresurom" po stanu. Počnite s više posuda, broj ovisi o području na kojem će se kunić kretati. Nemojte ga u početku puštati da slobodno šeće kroz cijeli stan "- dok ne savlada mokrenje na jednom mjestu u prostoriji, ograničite ga jednu sobu. Također, u posude stavite malo piljevine ili krpicu sa mirisom urina. Kada primijetite da je kunić zauzeo "pozu" (podignuti repić), pljesnite rukama, recite glasno "ne!" i premjestite ga lagano u posudu. Neki koriste taktiku "novinama po stražnjici". Nikako ne savjetujem da to činite jer jedini efekt koji na taj način možete postići jest da kunić počne bježati od Vas, budući da on to ne razumije. S druge strane, razumije promjene u tonu kojim mu se obraćate. Budite i s time oprezni jer ne želite da to kunić počne smatrati nekakvom kaznom. Kada se pomokri na pravo mjesto, nagradite ga omiljenom poslasticom (u umjerenim količinama). Dobar trik je i stavljanje malo sijena "- tako usput može i nešto gricnuti.

S vremenom, kada se nauči na posudu u određenoj prostoriji, možete početi širiti područje kretanja "- kako ga puštate u druge sobe, tako povećavajte broj posuda. S vremenom ih možete početi smanjivati, tako da je u svakoj sobi barem jedna.

Kao stelju možete koristiti kukuruzne granule, ali ne u slučaju ako primijetite da ih kunić jede jer može doći do začepa. One se ne lijepe za šape i kunić ih neće raznositi po cijelom stanu. Uz granule, možete koristiti i piljevinu i sijeno. Ne preporučam korištenje pijeska za ovu namijenu, pa čak niti onog za glodavce. Posude čistite par puta dnevno jer će neočišćene posude odbiti kunića, a i pogodne su za razvoje raznih bakterija.

Neki kunići će uvijek ostavljati kuglice po sobi, krevetu i sl. jer time obilježavaju svoj teritorij.

Savjete kolegice  Zdravke Rumiha, dr.vet.med. o sličnoj temi možete pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr