Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me što bih mogla napraviti kako bih kuniću olakšala ove vruće i sparne dane i postoji li neka određena hrana koju je dobro da kunić jede za vrijeme ovih vrućina? Unaprijed hvala,
Ana

O: Temperatura kunića (mjerena rektalno) kreće se od 38,5-40,1°C, frekvencija bila u minuti je 120-333, a disanja 30-60. Navedene vrijednosti se odnose na životinju u mirovanju koja nije izložena stresu. Ovo su osnovni parametri prema kojima možete procijeniti je li stanje Vašeg ljubimca u fiziološkim granicama.

Svaki organizam ima više ili manje učinkovit sustav za regulaciju tjelesne topline. U uvjetima naglih temperaturnih promjena aktiviraju se tzv. termoregulacioni mehanizmi koji će tjelesnu temperaturu održavati normalnom ili je sniziti, pa tako pri visokim temperaturama okoline organizam aktivira mehanizme za hlađenje.

Kunići se ne znoje, već se rashlađuju putem dišnog sustava ili preko dobro prokrvljenih dugih uški. Upravo taj dio tijela (kože) omogućava kunićima optimalno rashlađivanje.

Kunići teško podnose visoke temperature, a naročito ih ne bi trebalo izlagati direktnom sunčevom svjetlu. Optimalna tempertura za kuniće koji žive u stanovima je 20 -23°C. U ljetnim mjesecima temperaturu prostora možete sniziti različitim rashladnim uređajima (ventilatori, klima uređaji) ili provjetravanjem tijekom hladnijeg dijela dana. Pri tome svakako obratite posebnu pozornost na to da životinju zaklonite od direktnog strujanja zraka.

Kuniće nije uputno kupati, ali im na raspolaganju uvijek treba biti dovoljna količina svježe vode. U prehranu odraslog kunića svakako je dobro uvesti svježu zelenu hranu, te mu povremeno ponuditi manje količine voća.