Povratak

Kunić ima grčeve / Preparati za normalizaciju probave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog lavljoglavog kunića, starog nešto manje od godinu dana, kod kojeg sam jedanput ili dva puta kroz dan uočila ponašanje kao da se grči. Dajem mu kupovnu hranu za kuniće i par puta tjedno voće ili povrće. Molim Vas da mi odgovorite zbog čega bi se to moglo događati. Lijep pozdrav, Katarina

O: Prije svega bih Vam htio reči par riječi o pravilnoj prehrani. Ishrana bi se trebala sastojati od svježeg sijena, kvalitetne mješavine sjemenki, povrća, te voća u malim količinama. Sijeno je vrlo važno za probavu i treba ga omogućiti u neograničenim količinama.

Povrće mora biti raznovrsno, a oprezni morate biti sa salatom, koja sadrži veliku količinu oksalata što rezultira bubrežnim oboljenjima. Voće treba davati u vrlo malim količinama jer sadrži veliku koncentraciju ugljikohidrata, koji dovode do disbalansa crijevne mikroflore i probavnih poremećaja.

Ukoliko ste primjetili da ima grčeve moguće je da Vaš ljubimac ima probleme s probavom. U tom slučaju je svakako preporučljivo dati mu neki od sljedećih preparata:

Rodikolan s biljnim sastojcima je dodatak prehrani koji regulira tešku adsorpciju. Kombinacija biljnih komponenti sa IMMUNOCEL®-om, što je neaktivirani kvasac, omogućuje Rodikolan - u da pruži profilaktički učinak pri svim vrstama probavnih nepravilnosti. Sadrži sljedeće sastojke: kurkuma regulira rad crijeva, listovi sikavice i artičoke podržavaju rad jetre, korijen sirištare i rabarbara aktiviraju proces probave, kamilica ima umirujući učinak na crijeva pogođena grčevima i upalama, pepermint i kim su učinkoviti protiv flatulencije i grčeva, korijen sladića ima umirujući učinak na želučanu ovojnicu, rosopas ima umirujući učinak na osjetljiva crijeva.

Immunocel® - (inaktivirane stanice Saccharomyces cerevisiae Var. elipsoideus) - minimizira pojačani rast nepoželjne crijevne flore, potiče rast prirodne crijevne mikroflore, stimulira imunološki sustav.

Pro-digest je u vodi topiv dodatak za funkciju probavog trakta za sve glodavce, a stimulira rast pozitivne crijevne flore. Sadrži Pro-biotics, prirodne šećere koji stimuliraju rast pozitivnih a usporavaju rast patogenih bakterija u probavnom traktu.

No prije upotrebe bilo kojeg od navedenih preparata svakako je uputno posavjetovati se s Vašim veterinarom kako bi ustvrdili što je, u ovisnosti od specifične situacije, potrebito dati Vašem kuniću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr