Povratak

Kunić kiše i ima iscjedak iz nosa / Pastarela

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molimo Vas za pomoć i savjet. Imamo lavljoglavog kunića starosti cca 6 mjeseci koji cca 2 mjeseca neprestano kiše i curi mu nosic. Bili smo u više navrata kod veterinara koji su nam prepisali antibiotike i preporučili redovite inhalacije. No, nažalost, ne vidimo naročita poboljšanja. Po antibioticima koje smo davali u periodima po desetak dana bude mu malo bolje, ali nakon par dana ponovno počne kihati. Kihanje je vrlo često, a u nekim momentima zna kihati i do 50 puta. Nema gnojnog sekrera, već samo kao vodica. Problem je i što si šapicama razmazuje nosić koji curi pa mu se stvaraju krastice po njemu koje ga vjerovatno dodatno iritiraju. Njih lagano namačemo čajem da mu se skinu, ali ga sve dosta straši. Pije i probiotike i jede kvalitetnu hranu. Sijeno još uvijek ima, ali smo maknuli piljevinu jer smo mislili da ga ona iritira. Veterinari su ga čak mislili sedirati da mu mogu pogledati da mu nije neko strano tijelo u nosu pa da ga to smeta, ali su odustali. Inače je dobro, živahan, znatiželjan i mazan kao i uvijek. Molimo Vas za savjet. Unaprijed puno hvala. Ivan

O: Kunići često znaju imati problema sa dišnim putevima.

Čest uzročnik respiratornih bolesti u kunića je bakterija Pasteurella multocida, a može biti akutnog ili kroničnog toka. Kunići često budu izloženi ovoj bakteriji te postaju nosioci. Do razvoja simptoma ne mora doći odmah, često se pojave kod pada imuniteta tokom stresa. S obzirom na to da se simptomi ne javljaju odmah, životinja širi bakteriju na kuniće s kojima je u kontaktu. Pastarela se prenosi iz respiratornog trakta ili preko krvi.

Bakterija pogađa različite organe i ovisno o tome gdje se nalazi, javljaju se simptomi. Tako, mogu se razviti simptomi od strane dišnog sustava, potkožni edemi, upala uha, upala očiju... Ponekad dolazi do razvitka bolesti te simptoma od stane živčanog sustava koji se očituju tremorom glave, nekontroliranim kolutanjem očiju, bježanje oka u jednu stranu i iskrivljenim vratom. Najčešće ipak pogađa dišni sustav, pri čemu dolazi do iscjetka iz nosa. Sam iscjedak smeta kuniću pri disanju pa si životinja često napravi ranice na nosu, pokušavajući očistiti iscjedak sa nosa; često kišu, dolazi do gubitka dlake na nosu.

Da bi se postavila točna dijagnoza potrebno je uzeti uzorak i na taj način  potvrđujemo  da je pasteurella multocida prisutna u organizmu. Kunići koji imaju  negativan  nalaz mogu biti prenosioci. Također je poželjno uzeti uzorak krvi.

Liječenje se provodi antibioticima i traje tjednima, ponekad i mjesecima. Većinom su to kronični slučajevi, u kojima je bakterija imala vremena razviti otpornost na antibiotik.

Savjetujem Vam da naprevite bris da bi se mogla potvrditi ili isključiti ova bolest, koju sam ukratko opisala. U svakom slučaju, nadam se brzom izliječenju Vašeg kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr