Povratak

Kunić slini zbog problema sa zubima - malokluzija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića starog 3 g. Čini mi se kako ima problem s usnom šupljinom, neprestano kao da nešto žvače i dlaka ispod donje čeljusti mu je mokra, te slabije jede. Molim vas savjet kako mu pomoći?!
Unaprijed zahvalan,
Josip

O:
Unatoč tome što ste "mokru bradu"' naveli kao jedini simptom, mogu posumnjati da se kod Vašeg kunića radi o problemu sa zubima, iako biste pravu dijagnozu mogli dobiti isključivo nakon izvršenog veterinarskog pregleda.

Ovaj se problem kod kunića javlja relativno često. Naime, za njih je karakteristično da im zubi neprestano rastu pa ih u nekim slučajevima treba skraćivati.

Zubna formula kod kunića glasi: 4 gornja i 2 donja sjekutića, 3 gornja i 2 donja pretkutnjaka, 3 gornja i 3 donja kutnjaka sa svake strane. Problemi sa zubima uglavnom se javljaju na sjekutićima, iako nisu isključeni i na ostalim zubima.

Pojava u kojoj zubi nisu fiziološki smješteni u čeljusti naziva se malokluzija, a njena je posljedica nepravilan rast i nepravilno trošenje zuba. U trenutku kada zubi prerastu svoju fiziološku dužinu, dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, slinjenja (najčešće uočljivog na bradi i "podbratku"), usta su često otvorena, mršavljenja, neugodnog zadaha iz usta (ukoliko je došlo do ozljede i infekcije bukalne sluznice), suzenja iz oka, iscjetka iz nosa, ozljeda jezika itd.

Najčešći uzroci malokluzije su:

1. genetski faktori - selekcijom je došlo do stvaranja nekih novih pasmina koje imaju drugačiji oblik lubanje i kraću čeljust od izvornih, što umanjuje prostor za razvoj zuba, dolazi do promjene njihovog položaja, a time i slabijeg trošenja

2.ozljede zuba ili čeljusti - mogu rezultirati nepravilnim zaraštavanjem, što isto može izmijeniti položaj, rast i trošenje zuba

3. deficit kalcija u organizmu - može dovesti do omekšanja čeljusti, a time i do promjene položaja zuba, što ima za posljedicu pojavu malokluzije

4. apsces korijena zuba

5. nepravilna ishrana - bazirana na mekanoj, peletiranoj hrani, koja se u ustima vrlo brzo topi i nije je potrebno mnogo žvakati

U slučaju kada se zubi toše manje nego je fiziološki potrebno, treba ih redovno (ponekad i svaka 2-3 tjedna) skraćivati kod veterinara. Kako biste ovaj interval između skraćivanja produljili, ponudite Vašem kuniću mineralni kamen.

U svakom slučaju, mislim da ne bi bilo loše da ga odvedete na pregled kod veterinara, kako bi utvrdio je li zaista u pitanju problem sa zubima ili je ipak slinjenje posljedica nekog drugog uzroka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr