Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  Imamo ovog običnog domaćeg kunića od Uskrsa i držimo ga puštenog u stanu, nuždu je obavljao u hodniku u njegovom odvojenom dijelu gdje mu je i hrana i kućica i sve, ali u zadnje vrijeme je počeo vršiti nuždu po kući na garnituri i na podu. Zanima me u čemu je problem i hoće li nastaviti tako? Do sada takvih problema uopće nismo imali, svaki put bi istrčao van bez problema. Lea

O:  Mnoge vlasnike zabrinjava problem oko vršenja nužde. Po tom pitanju ne bi trebalo biti problema, jer kunići su genetski predisponirani da svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednom mjestu.

Kunići obično sami izaberu kutove gdje će vršiti nuždu, a jednostavno ih je i naučiti na to. Ako osim znakova koje ste naveli, Vaš kunić ne pokazuje smetnje od strane probavnog, urogenitalnog ili dišnog sustava, vjerojatno se radi o prolaznim promjenama.

Niste naveli koliko je Vaš ljubimac otprilike star (da li ste dobili za Uskrs starijeg kunića ili je onda odvojen od majke pa je imao oko 2 mjeseca?) tako da treba spomenuti i moguće promjene u ponašanju uslijed spolne zrelosti. Naime, spolna zrelost kod kunića nastupa obično u dobi od 3 - 6 mjeseci. Kunići većih pasmina kasnije sazrijevaju nego oni manjih pasmina. Divlji se kunići pare od veljače do svibnja, dok su domaći kunići spremni za parenje u svako godišnje doba ako su uvjeti prehrane i držanja povoljni. S obzirom na to je moguće da Vaš kunić, pod utjecajem hormona, mijenja ponašanje u svrhu obilježavanja teritorija. Isto tako moguće je da su se dogodile neke promjene u njegovoj okolini koje ga zbunjuju ili ekscitiraju. No ipak Vam savjetujem da ga odvedete na pregled u veterinarsku abmbulantu kako bi se isključila neka od oboljenja vezana uz deficit vitamina ili mikroelemenata u prehrani.

Uz navedeno, ako to već niste, osigurajte kuniću adekvatno mjesto za obavljanje nužde. Kao stelju možete koristiti sijeno, hablovinje, piljevinu ili pijesak za kuniće. Pijesak možete staviti u posebne plastične posude, tzv. wc za kuniće, bez obzira da li boravi u kavezu ili je slobodan. Ako kunić boravi u kavezu, posudu je najbolje smjestiti na mjesto koje njemu najviše odgovara, odnosno gdje se prvi puta pomokri, a u Vašem slučaju tamo gdje je već do sada mokrio. U suprotnome ako je kunić slobodan, posudu smjestite u prostorijama gdje najviše boravi. Možete postaviti i više posuda. Svakako bih Vam preporučila da za takva mjesta ne koristite balkon ili sl. kako ne bi zbog naglih promjena temperature došlo do zdrastvenih problema. Posude za obavljanje nužde potrebno je redovno čistiti, jednom dnevno ili prema potrebama Vašeg kunića. U protivnome, kako su oni čiste životinje, neočišćena posuda ih može odbijati. Pravilo je da stariji kunići brže uče od mladih, tako da sa ovime ne biste trebali imati problema. Davanjem omiljene poslastice i pohvale nakon obavljene nužde na željenom mjestu ubrzavate učenje željenog.