Povratak

Kupanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas smo kod vas kupili mladog kunića pa me zanima dali se ti kunići smiju kupati ili prati? Dali ima neki poseban šampon za njih? Čula sam da nije preporučljivo ih kupati, ali moj kunić stvarno jako smrdi.
Hvala,
Andrea

O: Kunići su u pravilu vrlo čiste životinje i nije ih preporučljivo kupati, posebno ne šamponom. Poput svake životinje i kunići imaju svoj miris, no uz pravilnu higijenu on je jedva uočljiv.

Ako ipak želite okupati ljubimca, učinite to blagim šamponom (razrijeđenim s vodom) polako i oprezno, a naročito pazite da prilikom kupanja voda ne dospije u uši, odnosno u slušni kanal. Nakon toga obrišite ga ručnikom i osušite "fenom", ali polako i ne naglo, da ne dođe do opeklina kože. Po potrebi (ako je koža izrazito uprljana, a dlaka zaljepljena izmetom ili mokraćom) stražnjicu i nožice možete oprati vlažnom spužvicom i češće.

Za uklanjanje nečistoće i neugodnih mirisa možete koristiti i šampon za suho pranje namjenjen glodavcima, npr. šampon za suho pranje "Bernina".

Kako biste spriječili pojavu neugodnog mirisa, kavez održavajte čistim. U prosjeku ga treba kompletno očistiti jednom tjedno (promijenjena stelja i obrisane stranice i dno kaveza). Trebat ćete i 2-3 puta tjedno očistiti samo vlažna mjesta u kavezu. Neki vlasnici vlažne mrlje čiste svaki dan, dok drugi kompletno čiste kavez svakih 3 - 4 dana. Sve ovisi o broju i veličini životinja, njihovom urinu i stolici, te mjestu gdje obavljaju nuždu, veličini kaveza i vrsti stelje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr