Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića i sa mnom je oko 3 mjeseca. Problem je što voli jesti ukrasno bilje po stanu. Kako da ga od toga odviknem? Da li mu to može naškoditi? Puno hvala i puno pozdrava,
Vanja   

O: Postoji niz otrovnih biljaka koje bi mogle naškoditi Vašem kuniću. Samo neke od njih su:  difenbahija, naprstak, ljiljan, imela, ljuta kopriva, kužnjak, sve vrste cvjetnih lukovica, filadendron, azaleja, božićna zvijezda, kukuta, bršljan, oleandar, rododendron, glicinija, tisa, ali i mnoge druge.

Ukoliko sumnjate da posjedujete sobno bilje koje bi moglo naškoditi Vašem ljubimcu, možete ga podići na neko od mjesta gdje ga kunić ne može dohvatiti ili potpuno ukloniti iz prostorije. Ove radoznale životinjice sposobne su i za penjanje pa je još bolje bilje objesiti "sumnjivo" bilje za strop ili smjestiti na visoke police. Pažnju treba obratiti i na ev.otpalo lišće te na biljke puzavice. Ukoliko Vaš kunić ima pristup dvorištu, također treba dobro pregledati koje biljke rastu u njemu.

Trovanje otrovnim biljem u kunića može se manifestirati različitim simptomima kao što su: slinjenje, proljev, različite alergijske reakcije (kožne), srčane i dišne smetnje, nekoordinirane kretnje, ekscitacija, a mogu dovesti i do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebice bubrega.

Kako kunići nemaju refleks povraćanja, trovanje biljem koje inače izazivaju ovaj simptom vrlo lako može ostati nezapaženo sve dok ne bude prekasno. Stoga, ne podcjenjujte bilo kakve simptome koje primjetite nakon što je Vaš ljubimac žvakao ili progutao neke od biljaka, već odmah potražite pomoć veterinara.
 
Uspostavljanje dijagnoze teže je ukoliko niste vidjeli kunića kako jede biljku. No, ako jeste, onda je svakako ponesite sa sobom jer će tada veterinar moći brže djelovati.