Povratak

Kvržica na tijelu hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 6 dana sam dobila od kolegice hrčka. Ona ga je držala u manjem kavezu bez onih popratnih igračaka. Kada sam ga dobila htjela sam mu priuštiti što bolje te sam tako kupila veći kavez s dosta igračkica za njega no te igračke ona gotovo i ne koristi. Stara je već nekih godinu i pol te pretpostavljam da se već navikla na prijašnje uvjete te da zbog toga ne koristi cijeli kavez. Kada je pustim van iz kaveza izuzetno je vesela i voli trčkarati. Danas sam primjetila da joj se između lijeve prednje nogice i trbuščića pojavila kvržica i to dosta velika s obzirom na njezinu veličinu. Unatoč tome ona je i dalje živahna. Odvela sam je kod veterinara koji mi je rekao da se tu vjerojatno radi o tumoru.

Dobila sam uputu da, ako se kvržica smekša, da ju možemo operirati a ukoliko ne da ju ostavim da živi sve dok ne primjetim da ne jede ili je depresivna a onda je dam uspavati. Budući da kod nas nema veterinara za tako male životinje nisam sigurna dali je veterinarka bila u pravu. Da li mi možete preporučiti i nekog drugog doktora u Osijeku koji je specijaliziran za glodavce da odem po drugo mišljenje? Inaće prekjučer mi se dogodila nezgoda s nećakom i hrčkom. Dok ju je držao na dlanu hrčkica se pomaknula i pala na pod. Dali je moguće da se lupila i da je to samo oteklina koja će splasniti?
Hvala, Andrijana

O: Kod hrčaka je vrlo česta pojava izraslina na tijelu i unutar organizma, koje mogu biti različite etiologije. Glavni tipovi kožnih oteklina su: ciste, apscesi, hematomi i tumorozne tvorbe.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezutira sepsom. Ova stanja zahtjevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematomi su također šupljine, ispunjene su krvlju, a posljedica su oštećenja krvnih žila (najčešće nakon traume). Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, a vrijeme resorpcije ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. No taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma.

Tumorozne pak tvorbe u hrčaka mogu biti prisutne na vanjskim djelovima tijela i unutar organizma, a liječe se kiruškim putem. Tumori ili neoplazije su izrasline koje nastaju kao rezultat izmijenjenih stanica, odnosno kada se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama stanice, koje imaju tendenciju nepravilnog i progresivnog rasta. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika izmedu njih je u agresivnosti rasta, te u tome što maligni stvaraju metastaze i šire se u okolinu, infiltrirajući se u okolno tkivo, dok benigni tumori ne stvaraju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju.

Opisane promjene mogu rezultirati prestankom uzimanja hrane i općom slabošću hrčka, kada treba potražiti profesionalnu pomoć veterinara.

Jedino se punkcijom otekline i drugim dijagnostičkim pretragama u veterinarskoj ambulanti može odrediti o kakvoj se tvorbi radi. Svakako je opisana promjena u Vašeg hrčka moguće nastala nezgodnim padom a naročito ako se pojavila 1-2 dana nakon ozljeđivanja. Ako je potonje slučaj, možete Vašem hrčku pomoći laganim masiranjem otekline nekoliko puta dnevno kako bi potakli cirkulaciju i ubrzali resorpciju hematoma. Zatim, hrčku obogatite prehranu vitaminsko-mineralnim dodacima kako bi mu jačali opću otpronost organizma. Svakako obratite pozornost na njegovo uzimanje hrane.

Ne bih mogla tvrditi da veterinarka kod koje ste hrčka odnijeli na pregled nije bila u pravu.

Također je pri postavljanju dijagnoze od velike važnosti i anamneza te veterinarka nije mogla niti posumnjati na neki drugi patološki proces osim tumora ako joj niste spomenuli nezgodan pad.

Tumori su doista najčešće otekline u hrčaka, naravno ako ne postoji neki uzrok koji je prethodio pojavi otekline.

Također se nadam da je sa Vašim hrčkom ipak sve u redu do sada, a isto tako da se malo opustio u novoj okolini te da obostrano uživate u zajedničkom životu. Ukoliko je hrčak živahan, normalno jede i pije, mislim da nema mjesta zabrinutosti.

Za informaciju o veterinarima u Osijeku morati ću Vas uputiti na kolege iz našeg osječkog Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr