Povratak

Kvržica na čeljusti hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mome deguu se prije nekoliko dana ispod donjeg dijela čeljusti s lijeve strane pojavila nekakva kvržica, oteklina, kao nekakva kuglica. Veličine je graška ili malo veća, ne boli ga na dodir. On se ponaša normalno. O čemu se radi? Je li hitan odlazak veterinaru?
Hvala, Ana

O: Na žalost, ovako bez pregleda nemoguće je utvrditi o čemu se točno radi kod Vašeg degua, no opisati ću Vam najčešće izrasline o kojima bi se eventualno moglo raditi.

Izrasline općenito najčešće se pojavljuju u vidu apscesa - izrasline nakupljene gnojem ako je tome prethodila i manja rana (npr. od češanja i sl.) koja se inficirala, mogu biti i tumorozne izrasline, ciste, hematomi i dr. No napomenuti ću još jednom da jedino nakon pregleda veterinara i eventualnih dodatnih testiranja može se postaviti prava dijagnoza.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su posljedica ozljeđivanja. Apscesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Apscesi su općenito najčešće izrasline na koži i mogu nastati na bilo kojem dijelu tijela. Apscesi vrlo brzo rezultiraju i promjenom općeg stanja životinje, koja vrlo brzo prestaje uzimati hranu i vodu. Apscesima najčešće prethodi manja rana koja se inficirala. U slučaju apscesa indicirana je incizija, te sistemsko i lokalno liječenje antibioticima.

Tumori ili neoplazije su izrasline koje nastaju kao rezultat izmijenjenih stanica, odnosno kada se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama stanice, koje imaju tendenciju nepravilnog i progresivnog rasta. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika izmedu njih je u agresivnosti rasta, te u tome što maligni stvaraju metastaze i šire se u okolinu, infiltrirajući se u okolno tkivo, dok benigni tumori ne stvaraju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Najčešće nastaju kao posljedica začepljenja izvodnih kanala žlijezda koje se nalaze u neposrednoj okolini. Ciste, ukoliko rastu ili vrše kompresiju na okolno tkivo, te time izazivaju eventualne komplikacije, svakako se trebaju kirurški ukloniti.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, a vrijeme resorpcije ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog mogućnosti razvoja sekundarnih infekcija.

Dakle, najbolje što možete učiniti za svog ljubimca je odlazak veterinaru kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo sa terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr