Povratak

Lažna trudnoća ženke kunića - parenje ili sterilizacija?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam dva patuljasta kunića - dvije ženke. Sada jedna od njih glumi lažnu trudnoću i pravi gnijezdo. Da li se može javiti kakva posljedica opasna za zdravlje? Ne želim ih kastrirati, ali razmišljam o tome da nabavim mužjaka. Koji je najbolji način da ovo riješim? Mirna

O: Lažna trudnoća je hormonalni poremećaj vezan uz promjene na jajnicima.

Ženke se tada ponašaju kao bređe - grade gnijezda, čupaju si dlaku, postaju agresivnije, a mliječne žlijezde počnu producirati mlijeko.

Takvo stanje rezultira stresom za organizam, jer apetit oslabi i javlja se predispozicija za neke bolesti. Može se javiti upala maternice i mliječnih žlijezdi ili, još gore, tumor maternice koji se obično proširi i na mliječnu žlijezdu.

Rješenje za Vaš problem je ili kupiti mužjaka kojeg ćete držati odvojeno pa  ga povremeno puštati kod ženki kad su u estrusu (tjeranju) i onda imati podmladak  ili ih dati sterilizirati / kastrirati.

Što se tiče parenja, preporuča se da se ženke puštaju pod mužjaka najkasnije do starosti od godine dana jer, ako se kasnije pare, može doći do problema pri porodu, mrtvorođene mladunčadi te ozbiljnih posljedica za zečicu.

Sterilizacija je jedini način prevencije tumora maternice, bolesti maternice te bolesti mliječnih žlijezda, a time im se produžuje život. Kastracija se preporuča i kod mužjaka jer onda neće obilježavati svoj teritorij mokraćom, već će ići u za to predviđen prostor ili posudu, a  postat će i mirniji.

Ako se odlučite za sterilizaciju, preporučam vam da se obratite na Veterinarski fakultet u Zagrebu.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr