Povratak

Linjanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Poštovani, imam lavoglavog kunića koji će sada biti star godinu dana. Čitala sam o linjanju dlake koje traje do 8 mjeseci. Sada se počeo intenzivno linjati, dok se kunići mojih prijatelja ne linjaju. Znam da se linjaju na proljeće i jesen pa me zanima da li je to normalno jer dolazi proljeće ili uzrok može biti kvaliteta hrane? Također, imao je rjetku stolicu prije tjedan dana, no to je trajalo samo jedan dan, ima li i to veze s gubitkom dlake? Unaprijed hvala, Sara

O: U divljih kunića linjanje se odvija dva puta godišnje, dok kod domaćih kunića, kućnih ljubimaca postoje znatne razlike u intenzitetu i duljini tog procesa.

Neki kunići se linjaju gotovo cijele godine, bez prestanka. Držanje u stanu, odnosno kući sa centralnim grijanjem, u velikoj mjeri mijenja uobičajene prirodne procese. Kod nekih kunića, linjanje se odvija u pravilnim vremenskim intervalima, kod nekih ne.

Ponekad linjanje može biti intenzivnije, a ako se radi o dugodlakim pasminama, može izgledati veoma impresivno, s gubljenjem enormne količine dlake.

Od presudne važnosti je, kada govorimo o dlaci kunića, redovito češljanje - četkanje.

Osim uobičajenog, fiziološkog ispadanja, tj. zamjene dlake, ono se može događati zbog bolesti. O tome možete više pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr