Povratak

Ljuljanje pri hodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 3 mjeseca dobila sam hrčka. No prije tjedan dana hrčak mi se odjedamput prevrnuo na leđa i sav se zgrčio, pa sam mu dala malo vode! Bio je kao polumrtav! Nakon 5 dana oporavio se, no ne skroz! Sav se ljulja kad hoda i ne spava u svojoj kućici nego u tunelu za igranje i hodanje! Molim vas da mi odgovorite što prije. Unaprijed hvala, Ivona

O: Bolesti kod hrčaka najčešće uzrokuju bakterije, gljivice i virusi. Osim navedenih uzročnika bolesti, neki poremećaji se mogu javiti usljed raznih nezgoda kod kuće, npr: pada iz ruke, pada s visine (hrčcima koji su tako sićušni visina je i 20-30 cm), slućajnog nagaženja i sl.

Nije pravilo da hrčak mora spavati u kućici, ako možda više voli spavati u tunelu. Stoga mjesto koje je odabrao za spavanje nije zabrinjavajuće.

Međutim, moguće je da je stanje koje ste opisali neurološke prirode.

U svakom slučaju bih Vam preporučila da što prije posjetite veterinarsku ambulantu kako biste dobili dijagnozu i ustanovili da li je potrebno hrčku davati bilo kakve lijekove. Ono što Vi sami možete napraviti je da kupite vitamine iz skupine B-kompleksa i stavljate mu ih u hrani i vodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr